View Single Post
Eski 29-09-2010, 00:26   #108
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
Halil bey,

Yaşadığımız ilçeler bir birine çok yakın olmasına rağmen bu yıl, Aliağa-Kınık-Ayvalık ve Bergama civarların'da zeytin verimi çok farklılıklar gösteriyor.

Örneğin, Kınık, Bergama ve Ayvalık'ta, bu yıl verimin çok düşük. Zeytindağ, Şakran, ve Aliağa'da ise oldukça yüksek olduğunu duyuyoruz.

Bu faklılığın sebebi olarak -kurt zararlısı- gösteriliyor. Zaten bizim bölgede bu yıl, domates ve özellikle pamuk, kurt yüzünden olmadı (zeytinler'de buna dahil oldu). Burada bana ilginç gelen bir nokta var.

Birbirine bu kadar yakın olan bu bölgelerin bazıların'da, bu zararlının fazla hasara yol açması, bazıların'da ise daha az zarar vermesi ilginç. Sonuç'ta siz'de bahsetmişsiniz, çiftçiler hem zamanın'da, hem'de yeteri kadar, hatta daha fazla ilaçlama yaptılar ama, fayda etmedi ve bu farklılık oluştu.

Sizinkilere nazar değmesin, çok iyi gözüküyorlar.

Anlaşılan, önümüzde'ki sezona kadar, zeytinyağını biraz pahalıya yiyeceğiz.
Sn. ayazkentli,

sadece zeytinyağını değil, zeytini de pahalı yiyecek gibiyiz.

Manisa tarafında _Turgutlu, Akhisar, Salihli_ da zeytin rekoltesi düşük. Menemen, Aliağa, şakran ve zeytindağ kuşağı iyi. Nedenini tam olarak bilmiyorum.

Muğla tarafında da Muttalip beyin (mtlp site üyemiz) Sn. Acemi Çaylak ve bana gönderdiği resimlerde; zeytinlerde verin çok düşük görünüyordu.

Sn. Acemi Caylak, Ramazan'ın son günü Muğla'ya gitti ve Muttalip beyle görüştü.

Çiçek dönemi havaların çok sıcak gitmesine bağladık verim düşüklüğünü. Sıcakların etkisini azaltmak için çiçeklenme öncesi, kaolin uygulaması yapılmasının tozlanmaya _döllenmeye_ etkisi ne olur; böyle bir tecrübe elimizde yok.

Ancak kaolinin güneşten koruduğu ve su ihtiyacını azalttığı kesin. Tabii zeytin sineğine de etkili.

B.T bakterisi domates yeşil kurduna etkili. Biz kullandık. Hatta bamya ve börülceye zarar veren yeşil kurda da etkili. Denedik.

Bizim bölgede pek pamuk yetiştirilmiyor. Gediz'in karşı yakası, Denize yakın olan Menemen ovasında yoğun dikim yapılıyor.

Pamuk kozasına zarar veren kurt, kozanın açılmasına engel oluyor ve verimi düşürüyor. Ben bazı üreticilerin sadece bu sebebten pamuklarını slaj yaptıklarını gördüm.

Pamuk kozasına zarar veren kurt, sinek mi yoksa kelebek larvası mı? ; onu bilmiyorum. Kelebek larvası olduğunu düşünüyorum. Eğer öyle ise B.T bakterisi etkili olabilir. B.T. bakterisinin bu konuda ruhsatı yok. Denemek gerekir.

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön