View Single Post
Eski 27-09-2010, 08:16   #14
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Mete,

Solucan gübresinin yararını tartışmıyoruz. Bunu hepimiz biliyoruz. Ancak her üründe olduğu gibi bu ürününde her sorunu çözdüğüne dair reklam içerikli söylemlere katılmıyorum.

Mikrobiyoloji ve Toprak konusunda ısrarla toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçleriyle bir bütün olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bu yüzden kötü bir toprağı ne solucan gübresi ne de diğer ürünler tek başına düzeltemiyor. Ayrıca "kötü koku" veya "yabancı ot tohumu içerir" türünden hayvan gübresini kötüleyen bütün yaklaşımların reklam kokan ticari söylemler olduğuna inanıyorum. İyi ıslah edilimiş (kompostlaştırılmış) herhangi bir hayvan gübresinin de solucan gübresine yakın etkileri olduğunu düşünüyorum.

Sonuçta bütün canlıların dışkısı (hatta ıslah edildiğinde insan dışkısı bile) gübre olarak kullanılabilir. Solucan gübresi de solucanların dışkısı. Hatta mikrobiyolojik açıdan baktığımızda topraktaki küçük mikroorganizmalarda ürettikleri enzimi metabolitik aktivite sonucu üretiyorlar. Yani orada gerçekleşende yüksek omurgalı hayvanlardaki süreçlerden çok farklı değil. Hem solucan hem de küçük canlıların dışkısının diğer dışkılardan tek farkı, bitkinin daha kolay erişebildiği enzim, vitamin vb. gibi daha basit yapıda organik bileşikler içermesi.

Ayrıca yabani ot olayına dönersek, solucan gübresi nasıl bitki için çok besleyici ise yabani ot içinde o derece besleyicidir. Yani solucan gübresi yabani otu engellemez.


Düzenleyen acemi_caylak : 27-09-2010 saat 10:33
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön