View Single Post
Eski 14-09-2010, 21:57   #236
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeynep dila Mesajı Göster
Merhaba Sayın PAKKANER,
Bandırma'da bahçeli bir evde oturmaktayım.
Çevremdeki bütün bahçesi olan komşularımın tüm ektikleri şeyler olmasına rağmen, ben bahçeme hangi çiçeği ekersem ekeyim hiç bir gelişme kaydedemiyorum.
Bahçe ile bu kadar uğraşmam dört yıllık bir süreç. Örnegin ektiğim hiçbir gülü büyütemedim. Ya tamamen odun gibi olup ölüp gidiyor ya da aynı boyda kalıp, çıkan her yeşil yaprak kuruyor sonra yine yenisi çıkıyor. O da kuruyor. Bu böyle devam eden bir kısır döngü.(Yani ne ölüyor ne de oluyor.)

Ne ortanca, ne sardunya, ne yıldız çiçeği, ne kirli hanım.....Bütün çiçeklerin akıbeti aynı. Ektiğim boyda kalıp (eğer hemen ölmezlerse) çıkan yaprakların kavrulmuş susuz kalmış gibi kuruması.

Bu uğurda yıllardır duyduğum herşeyi yaptım. Geçen yıl dere boyundan bir traktör toprak ilavesi, taze olmayan eski hayvan gübresi...Kireç dök dediler döktüm. Yumurta kabuğu at dediler yüzlerce attım. Tornacıdan demir tozları aldım toprağa karıştırdım. Sonuç hiç değişmedi. Sağımdaki, solumdaki, arkamdaki kısacası çevremdeki bahçelerle aynı havayı soluyup, aynı suyu kullanıyoruz bir tek benim bahçem problemli. Artık, ben mi yapamıyorum şüphesini ortadan kaldırmak için; komşularım kendilerine ne yaparlarsa , ne ekerlerse benim bahçeme de yapıp hatta sulamasını bile elbirliği ile yapar hale geldiler ama bir arpa boyu yol kat edemedik.

Bunca şeye rağmen olmayınca acaba sudan mı diye düşündüm.(Çünkü sulama için bahçemdeki kuyu suyunu kullanıyordum. Aslında buna ihtimal veremiyorum; çünkü üç komşum da bahçesini benim kuyu suyumla suluyor ve hiçbir problemleri yok.) Yine de bu sene bir kere bile kuyu suyunu kullanmadan tamamen şebeke suyu kullandım sonuç yine aynı.

En son son toprak analizi yaptırmaya karar verdim. Bundan çok ümitliydim. Sandım ki bahçenizde şu sorun var şu şekilde giderebilirsiniz diye bir çözümle karşılaşacağım. Ama sonuçtan ya ben bir şey anlamadım ya da toprak analizinde benim sandığım gibi çözüm bulunmuyor.

Bu nedenle analiz sonucunu size yazmaya karar verdim. Bana önerebileceğiniz bir şeyler olursa çok memnun olacağım. Şimdiden teşekkür ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Sevgiyle kalın.


YAPILAN ANALİZLER ANALİZ METODU SONUÇ DEĞERLENDİRME

PH saturasyon 7,3 hafif alkali

TOPLAM TUZ aletin önerdiği metod 1,36mmhos/cm tuzsuz

%org.madde modifiyewalkley-black-yaş yakma 2,60 orta

P2 O5(kg/dekar) sodyum bikarbonat metodu 49.1159 çokfazla

K(mg/kg) AAS 1024.9 çokfazla

Ca(mg/kg) AAS 6430.0 fazla

Mg(mg/kg) AAS 457.3 yeterli

Cu(mg/kg) TS ISO 14870 5.7 yeterli

Mn(mg/kg) TS ISO 14870 6.1 yeterli

Fe(mg/kg) TS ISO 14870 10.7 fazla

Zn(mg/kg) TS ISO 14870 5.0 fazla


NOT: Toprak analizinin yanı sıra sulama suyunun da kriterleri bitki gelişiminde önem arz eder bu sebeple sulama suyunun da analiz edilmesinde yaray vardır.

Yapılan analizler sonrasında gübreleme tavsiyesi istenmemektedir.

Laboratuar sorumlusu
Ziraat Mühendisi
......................
Analize göre eksik bir madde yok. Besin maddelerinin fazlası da zararlı. Bazı besin maddeleri arasında ters etkileşim olur. Örneğin kalsiyum çoksa demir alınamaz. Demirin fazla olması birşey ifade etmez. Aşırı fosfor ve potasyum bitkinin güzel ve bol sürgün vermesini yeşilk aksam gelişmesini yavaşlatır. Fosfor fazlalığı demir, çinko ve bakır alımını engeller. Potasyum fazla olursa magnezyum ve kalsiyum toprakta hazır bulunsa bile bitki tarafından alınamayabilir.

Kısaca bitkilerde beslenme bir denge işidir. Aynen insanlarda olduğu gibi. Bahçenizde Güler Hanım' ın dediği gibi bir toprak tazelemesine gidebilirsiniz. Suyunuzu da analiz ettirmenizde fayda var.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön