View Single Post
Eski 23-01-2007, 08:05   #82
mehmetaliozkara09
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
Aydın iline ait yerel bir gazete olan "AYDIN DENGE" de bu gün (23.01.2007)tarihli bölümünde zeytinle ilgili yazılan kısmı sizinle paylaşıyorum.

“Gemlik zeytini fidanı
dikmekten vazgeçelim”

"Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, son yıllarda çeşitli kampanyalarla zeytin fidanı dikimi yapıldığını ve bu kampanyalarda dikilen fidanların Gemlik Zeytini fidanı olduğunu belirtti. Akyüzlü, Avrupalının Gemlik zeytini ithal etmediğini, Eşek zeytini denilen zeytini ithal ettiklerini ifade ederek “Zeytin ihracatımızı artırmamız için behemehal Gemlik zeytini fidanı dikmekten vazgeçmeliyiz” dedi.
Gemlik zeytin fidanı üretiminin ve dikiminin ilgi görmesinin altında yatan nedenin Gemlik zeytininin iç piyasada iyi para etmesi olduğunu belirten Akyüzlü şunları söyledi:
“Gemlik zeytinini Edirne’den sonra satacağınız ülkeler ise; Hollanda, Almanya, İngiltere’deki Türklerin bulunduğu bölgeler. Bunun haricinde dünyanın zeytin budur dediği siyah zeytin bizim üretimimiz arasında olmasına rağmen piyasalardan yoksun kaldık. Biz ihracat pazarını genişletmek istiyorsan, behemehal Gemlik zeytini fidanı dikim ve üretimine bugünden itibaren son vererek, Domat, Eşek, Memecik zeytini ve Kalamata dediğimiz zeytin fidanı dikimini arttırmalıyız.”
Tarım İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan zeytin fidanlarının da Gemlik türü olduğunun anımsatılması üzerine Akyüzlü, Tarım İl Müdürlüğü’nün bölgenin karakteristik özelliğine sahip olan ve Avrupalının da bildiği ve ithal ettiği Eşek Zeytini, Domat, Memecik ve Kalamata türlerinin fidanlarını dağıtması gerektiğini vurguladı ve “Gemlik zeytini iç piyasada çok fazla tutulduğu için, veya fiyatlı olduğu için herkes Gemlik zeytini dikimi yapmış. Benim bu bölgemi ilgilendiren Domat zeytini, Eşek Zeytini, Kalamata zeytini ve Memecik zeytini” diye konuştu. (HEDEF AJANS) "

Yorum sizin.

mehmetaliozkara09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön