View Single Post
Eski 20-08-2010, 08:06   #53
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Tekrarı olacak ama, kimse linklere fazla bakmadığı için daha önce Zeytin hastalık ve zararlıları ile doğal mücadele başlığında yazdığım kaolinin kimyasal formülüne dair yazıyı tekrar buraya alıyorum.

Kaolin ise bildiğimiz kilin çok özel bir halidir. Kili meydana getiren maddeler, sulu aliminyum silikatlerdir.

m Al2O3 n SiO2 p H2O

genel kimyasal bileşim formülü ile ifade edilen kil, çok saf olduğu zaman Hidrate Alümin Silikat (kaolinit) adını alır. Kaolinit’ in kimyasal formülü:

Al2O3 SiO2 2H2O dur.

Yani bütün özelliği içeriğindeki H2O (su) miktarı ile alakalı. Ağaçlara uygulanabilmesi için Meyvelitepe' nin dediği gibi mikron seviyelerinde öğütülmesi gerekiyor.

Ayrıca alternatif olarak düşünülen, klinoptilolitin içeriği ise, akali ve toprak alkali metallerin, kristal yapıya sahip, sulu alümina silikatlari olup, iskelet yapılarındaki Si/Al oranları ve içerdikleri katyon cinsi ve miktarlarındaki bazı farklılıklara rağmen;

(M+, M+2)O Al2O3 9SiO2 nH2O

genel formülü ile ifade edilebilirler. Burada M, alkali ve toprak alkali metalleri simgeler. M+ bir alkali katyon olup genellikle Na+ (sodyum) veya K+ (potasyum), nadiren de Li+ (lityum) olur. M+2 ise bir toprak alkali katyondur ve genellikle Mg+2 (magnezyum), Ca+2 (kalsiyum), Fe+2 (demir) nadiren de Ba+2 (baryum) ve Sr+2 (stronsiyum) olur. n burada da birim moleküldeki su molekülü miktarıdır.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön