View Single Post
Eski 16-08-2010, 12:00   #443
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Floyd
Merhaba Ali bey;

Dün, bir bonsai almıştım. Ficus ama hangisi olduğu hakkında bir bilgim yok. Tahminen Macrophylla diye düşünüyorum. Akşam saatlerinde, gelir gelmez onu bir kaba, kabın içine de su koydum, dibindeki delik kısmını da kapatacak şekilde bir sıkı kumaş parçası hazırladım, ama yapmamam gereken birşey oldğunu sabah anladım.(Aldığım yerde de su dolu bir yere konduğu için böyle olabileceğini düşnmüştüm) Yaklaşık 9 saat kadar bu şekilde kaldı. Sabah baktığımda açık yeşile dönmeye başlayan yapraklar olduğunu gördüm. Görünce kaptaki tüm suyu döktüm ve saksının deliğine değen kumaş tabakayı çıkardım. Açık yeşile dönen yapraklardan çok korkuyorum. Ben bunu hediye diye almıştım, teslim edemeden başına birşey gelecek... Saat itibariyle fotoğraflayabilem zor. Daha sararan bir yaprak olmadı ama açk yeşile dönenlerin sararması kesin midir? Yapabileceğim birşey var mı?

Aramiza yeni katilan arkadasimizin sorularini buradan yanitliyorum.
Bonsai aldiginiz kimi yerlerde de bonsainin nasil sulanacagini bilmemis olabilirler. Oysa bonsaide sulama en onomli konulardan biridir. Dogru sekilde yapilmayan bir sulama her zaman agaclar icin olumsuz durumlar yaratabiliyor.

Bonsai saksisi su dolu bir kovaya daldirilarak bir sulama yapilacaksa, bonsai saksisi su icerisine gomulmusken topraktan su uzerine cikan hava kabarciklari bittigi zaman(1-2 dakika kadar) saksi sudan cikarilip fazla suyun da saksidaki su suzme deliklerinden cikmasi gerekir. Yukaridaki alintida yazilanlar, saksinin uzun bir sure su icerisinde kalmasi bir yana suyun suzulup cikacagi delikler de tikanmis. Suyun suzulup cikacagi deliklerin surekli acik ve fazla suyun disariya cikmasi gerekiyor.

Agacin baska bir sorunu yoksa bu olumsuz durumu atlatacagini dusunuyorum. Yapraklar sararip dokulse bile dogru bakilip sulandigi surece yeni yapraklar cikaracaktir.

Ikinci bir sulamayi saksidaki toprak yuzeyi kurumaya basladigi bir zamanda yapiniz. Topragin ne cok kurumasina ne de cok sudan camurlasmasina izin vermeyiniz.

Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön