View Single Post
Eski 13-08-2010, 07:18   #38
Yakup
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: Balıkesir /Bandırma
Mesajlar: 336
Sayın agozce,
Siz ihtiyacınız olan Etidot-67 miktarını belirleyin, ben hemen . 1.000 USD/ton fiyattan (faura mukabili, nakliye ve KDV hariç) size temin edeyim. (Yine de numune isteme hakkınız mahfuzdur)
Ayrıca Sayın Cumhur TONBA nın verdiği linkte yer alan zeolit diye bir şey var ya, işte o mineral üzerine araştırma yapınız. Daha önce verdiğim YÖK linkinde zeoliti aratmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bigadiç işletmesi, yerde teslim (Exworks) olarak 5 USD/ton dan satıyor bu ürünü. Manisa Gördeste ise, özel sektör firmaları, ambalajlı olarak satıyorlar. Toprak kalitenizin gelişmesi hususunda amacınıza çok yardımcı olabilir.
Sayın Cumhur Tonba,
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. O zaman Etidot-67 ye bizim kurumun dediği gibi, Zirai Gübre dememiz teknik olarak doğru.
Bu sitede okumuştum, özellikle 14 tane iz elementi idi galiba, bitkiler için diğer iz elementlere nazaran daha önemli diye. Bu işin net bir denklemi kurulamayacaktır ama, bu 14 iz elementin bitkilere verdiği (veya veremediği) fayda miktarları, diğer onlarca elementten daha fazla olmalı.
Bizim işçilerimizden şu örnekleri duyuyoruz: (buğdaya/ mısıra/ domatese) bor attım ve yan tarlaya göre (%10/ %20/ %30) daha yüksek verim aldım. Şimdi bunun sebebi işçilik veya başka birşey olamaz, çünkü bunu söyleyen kişi, bor atana kadar komşusuyla aşağı yukarı aynı verimi almasa, zaten bize bunu söylemez.
Ancak elbette, %10..%30 gibi verim artışlarının tamamen bora dayalı olduğu gibi bir iddiada bulunmuyorum. Topraktaki bor eksikliğinin giderildiği takdirde, bunun verimde artışa neden olduğunu söylüyorlar (ve akademiklar de rapor ediyorlar) diyorum.
Benim emin olduğum tek şey, bu konuda numune temini ve satış yapabileceğim. İnşaallah bu konuda çalışan arkadaşlar, başarılı çalışmalarını bizimle paylaşabilirler.

Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön