View Single Post
Eski 12-08-2010, 13:56   #60
katsu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-01-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 214
Arkadaşlar ben Delismus kardeşimizin sera kurulumu aşamasını yaklaşık olarak biliyorum. Yaşadığı sıkıntıları kısmen de olsa biliyorum. Gerçekten büyük cesaret örneği gösterdi. Murphy kuralları gereği bazı şeyler planlandığı gibi gitmez. Dalismus için bile aynı kurallar geçerliydi tabii.
Bazen forumda işte ben falan bitkiyi yetiştirmek istiyorum ne yapayım diye sorular görüyorum. Bu topikte canlı örneği var ama nedense sandığım kadar ilgi görmedi. Amatör yetiştiricilikte birsürü farklı şey denenebilir ama sayın delismus bu konuda büyük cesaret örneği göstererek birşeyler yaptı. Bu işin bir sürü boyutu var. Sera kurulumu, elektrik ve su gideri, gübre gideri. yetişme süresi, pazarlama konusu. Bence amatörlükten bir üst basamağa geçmeyi düşünenler için çok faydalı olacak bir topik.

Ben 200 ile 500 metrekare bir alanda durgun suda marul yetiştiriciliği düşünüyorum mesela. Bahar ayında başlamaya karar vermiştim ama sıcaklar nedeniyle ertelemiştim. Su arıtması konusunda sorular sormam bu yüzden. Her 100 metrekare için su yüksekliği 25 cm olsa 40 ton su demektir. 1 metre olsa 100 ton yapar. Ters ozmoz ile su arıtmak kulağa çok hoş geliyor ama 10 ton su/ gün kapasite için aldığım en düşük teklif 7000 tl. Tabii birde kullanacağı elektirk ve bakım masrafları var. Tamam kurduk diyelim 100 ton su için 10 gün beklemem gerekecek. Rezerv bir havuz kulanabilrim ama bu da ekstra br maliyet demek. Dolayısıyla daha yüksek debide ec düşürüen bir sisteme ihtiyacım var. Bakalım Delismus kardeşimiz zeolit ile nasıl bir sonuç alacak.

katsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön