View Single Post
Eski 08-08-2010, 21:47   #35
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
4- 1 Alman sertliği nedir?
1 Alman sertliği dendiğinde, bir litre suda 10 mg CaO veya buna eşdeğer olan MgO miktarı anlaşılır. Suya sertlik veren tuzlar genelde kalsiyumsulfat, Magneziumsülfat, Bikarbonatlar dır.
5- Sertlik birimleri birbirine nasıl dönüştürülür?
1 Alman sertliği= 1,78 Fransız sertliği= 1,25 İngiliz sertliği= 17,8 Amerikan sertliğidir. 5 Alman sertliği dendiğinde 5X1.78=8,9 Fransız sertliği anlaşılır.
6- Suyun sertlik derecesi sınıflandırılır mı?
Evet. 0-5 Alman sertliği arası yumuşak su
5-10 Alman sertliği arası orta yumuşak su
10-15 alman sertliği arası sert su
15 Alman sertliğini üzeri de çok sert su olarak değerlendirilir. Sanayide ve labaratuvarlarda genelde yumuşak su kullanılır. Piyasada ki şişe suları yumuşak su sınıfına girerler.
7- Toraksız tarımda kullanılacak suyun sertliği ve EC değeri ne olmalıdır?
Topraksız tarımda kullanılacak suyun yumuşak su olması gerekmektedir. Labaratuvar titizliği ile çalışmak düşünüldüğünde suyun sertliği mutlaka sıfır olmalıdır.
8- Yumuşak su nasıl elde edilir?
a) Kaynak sularının bir kısmının sertliği çok düşük olduğu için bu sular kullanılabilir. Fakat sıfır sertlikte kaynak suyunun da olmadığı unutulmamalıdır.
b) Yağmur suyunun sertliği azdır. Fakat havadaki azotoksitlerden ve diğer oksitlerden dolayı içinde nitrikasit, sülfürikasit ve karbonikasit bulunabilir. (Yöresel olarak) Asit yağmurları unutulmamalı!
c) Sert sular çeşitli yöntemlerle yumuşatılarak kullanılır.
9- Suyun sertliği nasıl giderilir?
1) Reçineli su yumuşatma sistemleri ile
2) Osmos sistemi ile

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön