View Single Post
Eski 19-01-2007, 16:58   #79
Ferda Ülkümen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Sizlerin profesyonelce tartıştığınız bu konuya bazı gözlemlerimi aktarmak istiyorum;Ailem mübadelede Akhisara yerleştirilmiş.Çocukluğumda oradaki zeytinliklerimizden gelen yağların tadını hala unutamadım.Zeytinyağından mayonez bile yapardık.(unutamadığım birde tava balı var,hala yapılıyormu aceba)sonra oraları satıldı,biz Gemliğin eski bucağı,şimdi Yalovanın ilçesi Armutluda senenin altı ayı yaşamaya başladık.hatta bahçemdeki sekiz tane zeytin ağacının her türlü bakımını yapıp,ürünü sofralık zetin olarak kullanıyorum.Ama konu yağa gelince;bir türlü alışamadım tadı bana makina yağı gibi geliyor,kokusuda çok ağır.VE her sene üreticinin Akhisardan Armutluya tonlarca zeytinyağı getirip kendi yağlarıyla karıştırarak sertliğini düşürdüğünü biliyorum.Bu durumda egede gemlik zeytini yetiştirilmesini hiç anlayamadım. Bildiğim kadarıyla zeytin çeşitlerinin yöredeki isimlendirmeleri şöyle: en makbul cins:selvi(Çekirdeği sivri) daha küçük olanları kıvırcık,yağı az olan cins:karamursal(çekirdeği yuvarlak)ve göde(kalamata) Ayrıca;Sayın Mehmetaliozkara09'un mesajındaki zeytin bakmayana ceza kesilen ilk tarım bitkisi ibaresi hala geçerlimi? benim gördüğüm en çok katledilen ağaç zeytin!

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön