View Single Post
Eski 29-07-2010, 21:38   #7
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Daha önce yazılmıştır belki. Yeniden yazıyorum. Şu mikrobiyal gübre lisansı almak çok zor dedikleri işin aslını öğrenelim. İhracat şampiyonu olan bir firma için işin bu kısmı fazla zor olmasa gerek. Çünkü bakanlık topu topu 5 tane belge istiyor.

Tarım bakanlığı yönetmeliğinde aşağıdaki bilgiler ve mikrobiyal gübreler için bir tablo var. Bakalım organik sertifikası olupta mikrobiyal olduğunu iddia eden hangi gübre bunları içeriyor. Söylesinler bizde ikna olalım. Dikkat edin üretim sırlarını ne bakanlık ne de biz istemiyoruz. Sadece içeriğini bilmek istiyoruz. Çünkü bakanlık bunu zorunlu kılıyor.

" Organik ve mikrobiyal gübrelerde simbiyotik (Rizobium spp.) ve zararlı olmayan asimbiyotik (serbest yaşayan bakteriler, mavi yeşil algler, mikoriza mantarları vb.) bulunabilir. Üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen ürünün içeriğindeki mikroorganizmaların cinsleri ve miktarları beyan edilmelidir.

Madde 8 — Bu Yönetmelik ve eklerinde tanımlanan ürünleri üretmek isteyen firma üretim izni alabilmek için, bir dilekçe ekinde aşağıda belirtilen belgelerle TÜGEM’ e müracaat eder.
a) Ayrıntılı Üretim Prosesi: Gizliliği muhafaza edilmek kaydıyla, üretim metotları, kullanılan hammaddeler ve üretimde yapılan fiziksel, kimyasal ve ısıl işlemler ile varsa mikrobiyal katkılar ayrıntılarıyla belirtilecektir.

b) Sanayi ve/veya Ticaret Odasınca düzenlenen kapasite raporu. Sanayi ve/veya Ticaret Odasınca kapasite raporunun düzenlenememesi halinde ilgili il müdürlüğünün uygun görüşü.

c) Gayri sıhhi müessese açılma ruhsatı veya ÇED olumlu raporu. Sağlık Bakanlığı, Mülki İdare Amirliği veya Belediye Başkanlıklarınca düzenlenen GSM belgesi, bu belgenin alınamadığı Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan işyerleri için ise Organize Sanayi Bölgelerinin yönetim birimlerince verilen belge veya Çevre ve Orman Bakanlığınca düzenlenen ÇED olumlu raporu.

d) Deneme Raporları: Varsa, ürünün verimlilik denemeleri için yapılmış çalışmalar, testler ve uygulama süresince edinilen deneyimler ile bunları yapan kuruluş hakkında bilgi verilecektir. Eğer denemelerin sonuçları yayınlanmış ise bu yayının bir örneği müracaat formuna eklenir. Genel kural olarak ürünün verimli ve doğru kullanım süresi, uygulama dozları, tarımsal işlemlerin belirtilmesi ve başarılı olmuş tarımsal denemelere uygun olarak belirlenmiş toprak işleme yöntemleri de belirtilir.

Yönetmelik ve eklerinde verilen şartlara uygun olarak üretilen/üretilecek ürünlere ait belgeler değerlendirilmek üzere Yetkili Kurul’a sunulur. Yetkili Kurul’ca düzenlenecek rapora istinaden TÜGEM tarafından üretim izni verilir.

Not: Mikrobiyal gübre için ayrıca TS 4109 belgesi gerekiyor.

MİKROBİYAL GÜBRELER
NO Ürünün Tip İsmi. Mikrobiyal ürünün elde edilis sekli ve ana bilesenlerine ait bilgiler. Ürünün hammadde muhtevası, miktarı ile bünyesinde bulunması gereken bitki besin maddesi içeriği ve diğer kriterlerÜrüne ait pH ve diğer istenen bilgiler Etiket üzerinde beyan edilmesi gereken zorunlu içerik
1Mikrobiyal Gübreler Bitkilerle ortak yasayarak makro ve mikro elementleri bitkiye tasıyan ve toprakta doğal olarak bulunan mantarlar, çeltikle ortak yasayarak bitkiye azot sağlayan ve toprakta doğal halde bulunan Cyanobacterialar ile algler, topraktan izole edilerek etkinliği tespit edilmis bakteriler.Bu organizmaların tamamı toprakta mikrobiyal aktiviteyi arttır. Enerji kaynağı olarak kullanmak için topraktaki kompleks organik bilesikleri parçalayarak toprakları makro ve mikro besin elementleri yönünden zenginlestirir. Bu kimyasallar tohum çimlenmesini, çelik köklenmesini tesvik eder ve bitki büyümesine yardımcı olur. Bu organizmalar kültüre alınarak çoğaltılabilir ve standardize edilebilirler. Bakteriler, Cyanobacteria, Algler, Funguslar, Mikorizalar. Tek Hücreli Organizmalarda: Kuru Hücre Ağırlığı Klorofil a Canlı Organizma Sayısı (kob/gr) İpliksi Organizmalarda:Klorofil a Kuru Hücre Ağırlığı -Kullanılan bakterinin genetik yapısının değistirilmediğine dair sertifika -Etkenlik deney sonucu -Kullanılan hammadde -Canlı organizmanın toprakta kalma, yasam süresi ve garantisi -Toksisite deney sonucuiçerdiği mikroorganizmaların tarımda kullanılabilirliği ile insan ve çevre sağlığına etkisi hakkında Yetkili Kurulun uygunluk görüsü. - Virüs olup olmadığının testi -Kullanılan organizma isimleri -Canlı organizma sayısı - Ürünün kullanım amacı -Kullanılan organizmanın yasam süresi ve ürünün maksimum kullanım süresi Mikroorganizma türüne göre ürünün insan ve çevre sağlığı açısından uygun toprak sartları ve kullanma kosulları -Enzim İçermesi durumunda enzim isimleri ve aktiviteleri
2 Karısım Mikrobiyal Gübreler Mikrobiyal gübre sınıfında değerlendirilen materyallerin karısımından meydana gelen ürünler.İçerdiği Canlı Organizma İsimleri Toplam Canlı Organizma Sayısı (kob/gr) Tek Hücreli Organizmalarda: Kuru Hücre Ağırlığı Klorofil a Canlı Organizma Sayısı (kob/gr) İpliksi Organizmalarda:Klorofil a Kuru Hücre Ağırlığı -Kullanılan bakterilerin genetik yapısının değistirilmediğine dair sertifika -Etkenlik deney sonucu -Kullanılan hammadde -Canlı organizmanın yasam süresi ve garantisi -Toksisite deney sonucu İçerdiği mikroorganizmaların tarımda kullanılabilirliği ile insan ve çevre sağlığına etkisi hakkında Yetkili Kurulun uygunluk görüsü. - Virüs olup olmadığının testi -Kullanılan organizma isimleri -Canlı organizma sayısı -Kullanılan organizmaların yasam süreleri ve ürünün maksimum kullanım süresi - Ürünün kullanım amacı - Mikroorganizma türüne göre ürünün insan ve çevre sağlığı açısından uygun toprak sartları ve kullanma kosulları -Enzim İçermesi durumunda enzimlerin isimleri ve aktiviteleri

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön