View Single Post
Eski 29-07-2010, 14:24   #489
hizals
Ağaç Dostu
 
hizals's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 320
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi himone Mesajı Göster
1-Bodurda 7 yıl sonra çok kurumanın olduğu ve yarı boduru önermişler (hizals beyefendi önceki mesajlarında demişti yanlış hatırlamıyorsam). Tam olarak sizler ne önerirsiniz?
2-Bodur meyvenin yıllara göre verimini(4. yıl 10 kilo gibi...) ve yarı bodur meyvenin yıllara göre ortalama verimini söyler misiniz? Hangisi daha verimlidir ve birinin diğerinden avantajı nelerdir?
3-Anaç olarak Mahalep(bildiğim kadarıyla kurak bölgeler için daha verimliymiş), Kuş Kirazı, Gisela 5-6 dan hangisini önerirsiniz? Veya başka anaçlar olabilir.
4-Mesajlardan anladığım kadarıyla 0900 ü dikeceğim. Bu 0900 ü döllemek için hangi çeşitleri dikebilirim ve dölleyiciler rüzgara göre nasıl ayarlayabilirim?
5-Bulunduğum yerde çok rüzgar olmasada rüzgarı önlemek için arazinin kenarlarını kavak ağaçları dikmeyi düşünüyorum. Acaba uygun olur mu?( Döllemede sorun olur mu?)
6-Hiç kimse bahsetmemiş herhalde ya da ben göremedim acaba sulama hakkında bilgi verir misiniz? Ortalama kiraz ağaçları(çeşidine göre ****** de) kaç günde ne kadarlık bir su istiyor?
7-Tarlanın heryerine kiraz mı ekeyim?( Bana özellikle piyasanın içinde olan arkadaşlar alternatif olarak sunabilecekleri önerileri varsa sevinirim)
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bir kez daha söylemek istiyorum bilgilerinzi paylaştığınız için çok teşekkürler.

Bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışayım.
Öncelikle bulunduğunuz havzada kiraz üretimi yoksa 40 dönüme yapacağınız bir kiraz bahçesini pazarlarken zorluk yaşayabilirsiniz. Bu zorluk satılmaması anlamında değil ancak nakliyesini sizin üstlenmeniz anlamında olacaktır. (ek maliyet) çünkü ne yazık ki ihracata ürün yapan firmalar günlük en azından bir kamyon ürün alabilecekleri kapasitelere kantar açarlar.

1- Ben bodur dikimden yana olmadım , iklim ve toprak yapınıza göre yarı bodur ya da klasik anaç uygundur.
2- Yarı bodur biraz daha iri yapılı bir ağaç olduğundan bodurdan daha fazla verime yatar ancak verim karşılaştırması ağaç başına bir ölçü değildir çünkü bodurda dönüme düşen ağaç daha fazladır.
3- Mahlep bildiğim kadarıyla Ege bölgesinde oldukça yaygın. Kuş kirazi iç ege ve göller yöresinde banko denilebilecek seviyede kullanılıyor. Gisela 5 bodur anaç ve olumlu sonuçlar alınmadı . Gisela 6 yeni yayılan bir anaç çok fazla bir bilgim yok. Max 60 veya kuş kirazı tavsiyem.
4- Yörenizin hasat dönemi hangi bölgeyle çakışır bilemem ancak geçci çeşitlere yönelebilirsiniz(Sweetheart , Regina vb) Sweetheart kendini dölleyen bir çeşit ve meyvesi de ihracata oldukça uygundur. Yani bahçenin 3 te biri 0900 kalanı sweetheart ve dölleyici olabilir. ya da tam tersi geçci yerine erkenci bir plantasyon.
5- arazi sınırlarına kavak ya da boylu ağaç dikimi döllemeye sorun oluşturmayacağı gibi bahçeyi diğer yabancı fiziki tehlikelerden de koruyacak doğal bir olgudur.
6- Kiraz ağaçları yerine toprak nemine göre sulama ihtiyacı belirlenir. yörenin yıllık yağış ortalaması , nem koşulları ve su tutma kapasitesi gibi birçok etmen sulamada faktördür. Damlama , sprinkler ve yeni yayaılan askı sistem destekli sulama sistemleri oldukça faydalı ve modern sulama imkanları sağlamaktadır.
7- Üretimin efektif olabilmesi için tek parselde tek ürün olması avantajdır. Birden fazla ürünle yapacağınız tarım ilaçlama ve gübreleme zamanlarındaki farklılıktan hem masraf hem de diğer ürünler için kalıntı tehlikesi oluşturabilir.

hizals Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön