View Single Post
Eski 27-07-2010, 14:38   #21
sans43
Ağaçsever
 
sans43's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 65
Sayın Delimus,

Büyük cesaret ve özveriyle yaptığınız bu atılım için sizi tebrik ederim. Seneler önce Türkiye'nin ilk akvaryum balıkları üretim çiftliğini kurduğumda sizin heyecanınızı ve karşılaştığınız zorlukları, aynen bende yaşadım. Dediğiniz gibi maalesef her şey, kağıt üzerindeki gibi olmuyor, olamıyor.

Ülkemizdeki kredi sistemi çok enteresan, ilk senesi ödemesiz olsa da, sistemi kurmak üretime geçmek genelde 6 ay ila bir seneyi alıyor. Bundan sonraki aşamada ise üretim yapıp tesisi kara geçirip anapara+faiz ödemesi gerekiyor ki bu çok zor oluyor. Nereden baksanız yapılan işin ilk acemiliği, pazarlama ve hiç hesapta olmayan sorunlar ortaya çıkıyor. Ama bu sürede edindiğiniz tecrübe sizin hem en büyük kazancınız hem de sonraki aşamalarda ki teminatınız oluyor.

Mesajlarınızdan anladığım kadarıyla bu işe başlarken yaptığınız fizibilite çalışmalarında topraksız tarım için hayati önem taşıyan, suyun EC sine yeteri kadar önem vermemişsiniz. EC nin yüksek oluşu vereceğiniz besin eriyiğinin miktarına da etki edeceğinden bitkinin daha geç büyümesine dolayısıyla mahsulün de geç alınmasına sebep olacaktır. Çözüm ise Reverse Osmosis (Ters Ozmos) Su arıtma Sistemleridir ki buda oldukça pahalıdır.

Yukarıdaki ilk cümlende yazdığım gibi, sizi tekrar içtenlikle tebrik ederim. Cesaret ve azim başarıyı getirir.

Devam...

sans43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön