View Single Post
Eski 18-01-2007, 09:07   #97
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Narda çürüme ve zeytin sineği mücadelesi

Soru çok ticari olmuş Forumda daha çok herkesin yararlanabileceği bilgiler paylaşmak isterim.

Nar bitkisinde meyve çürümeleri ülkemizde çok yaygındır. Bunların başlıca sebebi yöreye çeşidin uyumsuzluğudur. Nar bitkisinin ekolojik isteklerine aldırmadan istenilen yere komşudan çelik alıp köklendirmek/aşılamak vs ile bahçe tesis edilmektedir. Ve yöredeki sıcaklık değişikliği, su faktörleri, özellikle ve en önemlisi ışık faktörleri nedeniyle nar olgunlaştıkça çatlamaktadır. Bu çatlamaları da çürümeler izlemektedir. Burada çürümelerin asıl nedeni, çatlamış olan narın ekşi ve cezbedici kokusuna kapılıp gelen pekçok zararlı, yarı zararlı **** çürükçül böcek türleridir.

Bu tip çatlaklara eşlik eden zararlı türlerinin başında Harnup güvesi ve Akdeniz meyve sineği gelmektedir. Aslında bitki zararlısı olmakla birlikte, çatlaklarla zayıflamış meyveleri tercih ederler. Bitki zararlısı olmayan, ancak çatlamış meyvelerin suyu ile beslenip larvalarını bırakın bir böcek de sirke sineğidir.

Zeytinde ise meyvede larva zararı yapan en önemli zararlı Zeytin sineğidir. Narda ve zeytinde zarar yapan bu iki böcek de (zeytin sineği ve akdeniz meyve sineği) aynı familyadandır. Mücadeleleri de benzerlikler gösterir.

Zeytin sineği ile mücadelede çevre dostu yöntemler varken onların kullanılmasında yarar var. Ülkemizde yaygın olarak bilinen ancak kullanılmayan en önemli yöntem feromon tuzaklarıdır. Zeytin sineği için çok rahatlıkla bulabileceğiniz bir tuzaktır. İçinde bir insektisit (deltamethrin) emdirilmiş bir kağıt, üzerinde de zeytin sineğinin cinsiyet hormonu (feromon) bulunmaktadır. Dolayısıyla feromonun cazibesine kapılan sinekler insektisitli kağıda temas ederek ölmektedir.

Diğer yöntem ise her iki zararlı için de (narda akdeniz meyve sineği ve zeytin sineği) önerilmektedir. Çok etkili bir yöntemdir ve çevre dostudur. Bu yöntemde ağaçların güneydoğu yöneylerinde her ağaç için 1 metre karelik bir alanın zehirli yem ile ilaçlanmasıdır. Burada çekici olarak protein hidralizat (hidrolize protein, ziray vb isimlerle biliniyor), insektisit olarak da malathion kullanılır. Protein hidralizat'ın kokusuna gelen sinekler insektisiti alınca ölürler.

Zeytinde feromon tuzağını asmak için fazla geç kalmayın, meyveler irileşmeye başlayınca asın. Zehirli yemi uygulamak için ise, vuruklu meyve arayın. Meyveleri gözlemleyin, böceğin yumurta bıraktığı meyvelerde kahverengi delikler olur. Bu meyveler çabucak dökülür. Yere düşen meyveleri gözlemleyin, vuruklu meyve varsa kısmi dal ilaçlaması yapın.

Narda ise, aynı şekilde kısmi dal ilaçlaması yapabilirsiniz. ama nar için daha erken davranmalısınız. Sürekli her yıl tekrarlayan bir sorun ise, meyveler küçükken, hiç zararlı görmeden ilaçlamanızda fayda var.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön