Konu: Pinus (Çam)
View Single Post
Eski 11-07-2005, 21:49   #1
sezinci
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Pinus (Çam)

Çamlar Pinaceae familyasının tür zenginliği bakımından en geniş ve en önemli cinsidir. 80-90 türle Kuzey yarım kürede, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupada geniş yayılışı vardır.

Çam türleri kağıt yapımında ve kerestelik odun olarak kullanılır. Çam yapraklarından elde edilen yağlardan tıpta, bazı türlerin tohumlarından "gıda" olarak yararlanılır.

Genç yaşlarda dallar gövde üzerine çevrel dizilmişlerdir. İleri yaşlarda tepe formu ve dalların diziliş düzeni bozulur. Bütün örnekleri herdem yeşildir.

Yaprakların enine kesitleri yarım daire, daire dilimi, üçgen ve nadiren daireseldir.Yaprakların uçları sivri ve çok kere kenarları dişlidir. Dip tarafında "kın" adı verilen sarı veya boz renkli, ince, deri gibi bir kısım bulunur.İğne yapraklar sürgün üzerinde 2 veya daha çok yıl (istisna olarak 7 yıl) dökülmeden kalırlar.

Kozalaklar 2-3 yılda bir olgunlaşır. Kozalak pulları Göknar ve Sedir kozalaklarında olduğu gibi dağılmaz, açılır. Tohumlar kendilerini kavrayan zarsı yapıda birer kanada sahiptir.

Türkiyede doğal olarak 5 çam türü bulunmaktadır. Sarıçam (P.sylvestris L.), Karaçam (P.nigra Arnold.), Kızılçam (P.brutia Ten.), Fıstık Çamı (P.pinea L.), Halep Çamı (P.halepensis Mill.)


Düzenleyen sezinci : 24-07-2005 saat 07:09
sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön