View Single Post
Eski 03-07-2010, 01:37   #12
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi köknar Mesajı Göster
takiye
a. 1. Mezhep belirtmeme, gizleme. 2. mec. Olduğundan farklı görünme. 3. esk. Sakınma, çekinme.

Güncel Türkçe Sözlük ( Kaynak; www.tdk.gov.tr )

Fikirlerini beyan etmekten sakınanlar, çekinenler ve duyarlı imiş gibi görünüp tepkisiz kalanlar için kullanılmış bir kinayedir o Sayın gece. Yani tam da dediğiniz gibi, duyarsızlık ve tepkisizliğe dikkat çekilmek istenmiştir. Muhatabı belirli bir kişi ya da grup değildir.

Tepkimi doğru şekilde doğru yer ve zamanda dile getirdiğimi düşünüyorum.
Sayın köknar, Güncel Türkçe Sözlük'ten alıntıladığınız sözcüğün 3. anlamının güncel olmadığını başındaki esk. kısaltması yeteri kadar belirtiyor diye düşünüyorum.

Güncelde takiye bu 3. anlamında kullanılmıyor. Duyarsızlık ve tepkisizliği güncelde de takiye sözcüğü ile ifade etmeyi tercih edebilirsiniz tabii ama bu anlam başkalarınca öncelikli olarak anlaşılmayacaktır, öyle olması da doğaldır, o sözcük eskiden o anlamda kullanılırmış, günümüzde bu anlam kullanılmıyor.


Tabii ki duyarsızlık ve tepkisizliğe dikkat çekip, uzun uzun eleştirebilir, düşünce paylaşabilirsiniz ama sizce gerçekten doğal boyalar ile ilgili bilgi paylaşımı başlığı en doğru yer ve zaman mıdır?

Bu davranış, asıl konunun berraklığını bozup, konunun rengini bozmuyor, hatta konuyu boğmuyor mu?

Balbay'ın serzenişinden sonra "başlığı farketmediğinizi" itiraf ederek (ve başkalarına bu hakkı tanımadan, hemen takiye ile itham ederek) başladığınız ve doğal boyalara ilişkin tek satır yazmadığınız için özellikle soruyorum.


gece
'est modus in rebus' diyen forum kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön