View Single Post
Eski 02-07-2010, 19:04   #1813
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn emekl, sizin de herşey gönlünüze göre olsun. Dilerim İzmir' de 2. Goji kapama bahçesini siz tesis edersiniz de, en azından Ege bölgesinde bu ürünü rahatça bulma şansımız olur. Yazdıklarım tamamen deneyim ve gözlemlerime dayanıyor. Hareket noktam ise yine yetiştiricilik yapanların önerileri. Ülkemizde yeni bir bitki olduğu için (L. Barbarum-L. Chinense) maalesef yerli kaynak yok. Araştırma sonuçlarında da bitkinin en az 7-8 yaprak olduğunda ucunun alınması şeklinde. Tabii ben bu boyda değil de en az 20-25 cm. olduğunda uyguladım. Sonuçlarını da buraya taşıdım.

Ha şimdi erken yaşta uç aldım bunun karşılığını da çok kısa zamanda yan dallanma, çiçek ve meyve olarak gördüysem ve bunları aktardıysam sanırım ben de yanlış bir şey yapmadım. Belki bu kadar erken yaşta tepe almak bitkinin ömrünü yarı yarıya kısaltacaktır, belki hastalıklara direncini azaltacak, belki erken ürün verip bir süre sonra ekonomik olarak vadesini tamamlayacaktır. Bunların cevaplarını ilerideki yıllarda alabileceğiz.

Yazdıklarınızın şahsıma yönelik olduğunu düşünmedim ama sorularınızı tepe budamasını belli ölçüler altında yapıp bunu önerenlere yönlendirdiğiniz için mecburen cevap verme durumunda hissettim kendimi. Çünkü ben yaptım ve çok olumlu sonuçlar aldım. Bunu da site sakinleriyle paylaşmaktan büyük mutluluk duydum.

Yolunuz ve bahtınız açık olsun...

Belki bana düşmez ama yazım kuralları, kullandığımız uslup sitemizin vazgeçilmezi. Bence çok da yerinde bir hassasiyet, üstelik biz ileri yaştakilerin( yaşlı demeye dilim bir türlü varmamıştır ) bu konu hakkında örnek olmamız gerekir diye düşünüyorum hemşehrim...

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön