View Single Post
Eski 18-06-2010, 09:20   #31
Halil Solak
Ağaç Dostu
 
Halil Solak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-09-2009
Şehir: Edirne
Mesajlar: 229
doğal türlerin koleksiyonunu yapmak gerçekten çok önemli birde bu bitki endemik bir bitki ise. benim koleksiyon yapma amacım bu tür bitkileri korumak. doğadaki bitkilerin korunması yasalarla desteklenmiş. çok ta güzle olmuş ama bazen yetersiz kalabiliyor. mesela muscari muscarimi türü IUCN-Kırmızı Liste Kategorisinde: VU ((Hassas): Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan türler. ) kapsamında ve birçok yerde doğal ortamında tükendiği yazıyor. bu bitki bize has bir bitki dünyada sadece denizli ve antalyada yetişiyor. daha doğrusu yetişiyordu. şimdi ben bu bitkiyi edinmek ve üretmek istesem yasalar izin vermiyor. peki bu bitki doğada nasıl korunacak. bitkiye tek tehtit insanlarmı?
doğal ortamında yaptığı tohumların %1-3 ü çimlenip çiçeklenebiliyor. ve eminim bişeyler yapılmassa bu bitki doğada yok olacak.

işin komik yanı ise elin gavuru gelmiş bu bitkiyi burdan söküp ülkesine götürmüş. orada üretmiş ve çatır çatır tüm dünyaya satıyor. sonra ne olacak. lalelerimiz gibi bu endemik bitkimizede diyeceğizki bu bir zamanlar bizimdi, biz müşkürüm derdik dağ şümbülü derdik. parfüme ne gerek vardı derdik bu güzelin yanında.

peki bizden biri alıp bu türü üretse (sadece doğadan toplayacağı tohumlardan bahsediyorum. doğaya zarar vermeden) o zaman ne olur. ozaman herkez bu türü satıcısından alır. doğadan kimse sökmez ve bitki huzur içinde yayılım gösterir.

ben sadece koleksiyon yapmıyorum doğal ortamlarını inceleyip doğada zarar görmemeleri için gerek bant şeritle o alanı çevirip, çobanların hayvanları buralara getirmesini engelliyorum. gerekirse bölge halkını bu türler ile ilgili bilgilendiriyorum. hatta tohum toplayıp onlarla bebek gibi ilgilenip yetiştirdikten sonra tekrar doğaya dikiyorum. çok güzel uyum sağlıyorlar.
ben istiyorum ki torunlarım ve onlarında torunları doğada bu bitkileri görebilsin.

Halil Solak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön