View Single Post
Eski 10-06-2010, 23:04   #7
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
İstilacı Türler ve Ormanlara Etkileri-5

4. İSTİLACI TÜRLERİN ORMANLARA ve ORMANCILIĞA ZARARLARI

İstilacı türler ormancılığı ekonomik, ekolojik, çevre, sosyal ve sağlık koşulları yönüyle olumsuz etkilemektedir.

4.1. Ekonomik

Orman iş koluna istilacı türlerin en doğrudan ekonomik etkisi üretim kaybı veya verim azalması ile ilgilidir. İstilacı türler, özellikle böcek ve hastalık zararlıları, her gelişme çağındaki ağaçlara zarar verebilir, hem doğal, hem de ağaçlandırılan ormanların yönetim amaçlarını gerçekleştirme yeterliliğini etkileyebilir. İstilacı türlerin yerleşmesi ve yayılması, salgın hastalık haberlerine, ticaret mallarının önemine, zarar derecesine, arz ve talep esnekliğine ait ticaret ortaklarının politikalarına bağlı olan ticarette ciddi karmaşalar oluşturabilir.

Ayrıca, sadece birkaç türe ait olsa bile kontrol, izleme, önleme ve giderme masrafları dahil denetim giderleri büyük miktarlara ulaşabilir. İstilacı türler, kaybolan ekosistem hizmetleri ve koruma değerleri vasıtasıyla ormancılıkta büyük maliyetlere yol açabilir.

4.2. Ekolojik ve Çevresel

İstilacı türlerin ekolojik ve çevresel etkileri gen, tür, habitat ve ekosistem düzeyi de dahil olmak üzere her aşamada hissedilebilir.

4.2.1. Genler: Eğer istilacı türler, habitatlara, yakın akraba türler ile birlikte yerleşir veya yayılırsa doğal türlerle melezler oluşturarak, bazı türlerin genetik yapılarında değişikliklere sebep olabilir. Buna bağlı olarak da yaşama başarılarını azaltabilir veya bazı böcek ve patojenlere çok daha duyarlı melezler oluşturabilir.

Ormancılıkla ilgili son kaygı ise, yeni ağaç genotiplerinin (yöreye ait olmayan veya genetiği değiştirilmiş bitkiler) getirilme olasılığı ile melezler oluşmasına ve yerel adaptasyon yoluyla bazı özellikleri elde edilebilen gen havuzlarının kaybına yol açabilecek etkilerdir.

4.2.2. Türler: İstilacı türler, tür çeşitliliğini, zenginliğini, bileşimini ve miktarını etkileyebilir. İstilacı türlerin tür seviyesindeki doğrudan etkileri, bazı organizmalara patojen ve parazitlerin bulaşması, yırtıcılık ve rekabet gibi süreçler esnasında meydana gelir ve nihayetinde populasyonlarının azalmasına ve türlerin yok olmasına yol açar.

4.2.3. Habitatlar: İstilacı türler, tür ve ekosistem süreçlerini etkileyerek, habitatların parçalanmasına, yıkımına, değişmesine veya bu habitatların tamamen istilasına sebep olabilmektedir. Böylece, daha çok türe ve ekosistem sürecine peşpeşe etki edebilmektedirler.

4.2.4. Ekosistemler: İstilacı türlerin ekosistem seviyesindeki etkileri, beslenme yapılarında, su ve azot gibi kaynakların alınabilmesinde ve ekosistemin yapısındaki bozulmalardır.

4.3. Sosyal ve Sağlık

İstilacı türlerin doğal ormanlardaki biyolojik çeşitliliğe olumsuz etkilerinin bir sonucu olarak, gıda ve geleneksel ilaç kaynakları kaybolmakta ve dolayısıyla yöre insanının yalnız sağlığına değil; aynı zamanda geçimleri de bu maddelerin toplanmasına ve satışına bağlı olan bu insanların geçimlerini de riske atabilir. İstilacı türler, küçük ölçekli arazilerin değerini düşürebilir.

İşlerinin bir parçası olarak orman işçileri, ormanların içinde ve etrafında yaşayan insanlar Lyme hastalığı, HIV, Ebola ve Marburg hemorajik ateşli hastalığı, Sıtma, Sarıhumma, Leishmaniasis, Trypanosomiasis ve Kyasanur orman hastalığı gibi birçok bulaşıcı hastalığın görüldüğü bulaşıcı ortamlara ve bu hastalıkların konukçusu olan istilacı yabancı türlere daha fazla maruzdurlar.

Yabancı türlerin istila ettiği orman alanlarında ve çevresinde yaşayan insanlar istilacı türlerin ve onları önlemeye yönelik böcek ilaçları ve biyolojik kontrol gibi önlemlerin sebep olduğu alerji veya diğer olumsuz etkilere de maruz kalabilirler.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön