View Single Post
Eski 09-06-2010, 22:22   #451
athena -asena
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Arkadaşlar, böylesini ben de ilk kez yapıyorum. Yalnız geçen yıl domesleri bu yıl da yaptığım gibi 30'ar santim çukur açıp dibine dikmiştim. Bunlar 2 metrelik kafeslere çıkıp sonrasında da sağa sola büyüdülerdi. Her kök kiloluk bir sürü domates vermişti. Sonra, sözünü ettiğim ev sahibimin domatesini hatırladım.

Şöyle yapacağız; tam güneş gören bir yerde mümkünse bir metre derinliğinde, bir metre çapında çukur açacağız. Buraya gübreyi boca edip toprakla iyice karıştıracağız. Gübre karışımından sonra çukurun derinliği 70-80 santime düşecek. Buraya fideyi dikip can suyu vereceğiz.

Bundan sonra 3 günde bir sulayacağız ama, can suyundan sonraki ilk suyu fide boğazının 20 santim dışından çember gibi vereceğiz. Ondan sonrakini 25 santim dıştan. Ve böylece çemberi hep genişleteceğiz. Fide büyüdükçe çukura gübreli topra ilavesi yapacağız. Yapraklar toprakta kalırsa yaprakları koparacağız ama yaprak sapını bırakacağız. Sapın her yerinden de kök salacak. Toprak ilavesi yaparken toprağı çok sıkmayacağız. Gübre, varsa kompost, ya da coco-peat ile karışık olacağı olacağı için sertleşmeyecek. Bu böyle herhalde bir ay kadar devam eder. Çukur tamamen dolduğunda, kök boğazının 40-50 santim dışından çepeçevre kadifeleri de dikebilir ve kule inşaatına başlayabiliriz. Kuleyi en azından 5x5 çıtalarla yapmalı, hatta merdiven gibi de olmalı ki tırmanabilelim
sayın meyvelitepe ;bende yazınızı şimdi görüyorum yarın ilk iş olarak bunu denesem geçmi kaldık acaba?.

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön