View Single Post
Eski 09-06-2010, 22:02   #8
Fatoş
Ağaç Dostu
 
Fatoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,660
Kozak Yaylası'nın Altını Üstüne Getirdiler

Maden Tasarısının Mecliste görüşüleceği bu hafta, yılda 100 milyon dolarlık çam fıstığı üreten Bergama Kozak Yaylası'ndaki gergin bekleyiş sürüyor. Özel bir şirketin altın çıkarmak için 8 bin fıstık çamını kestiği belirtilirken, 7-8 yıl sürmesi öngörülen madencilik faaliyeti için yöre halkının yüzlerce yıllık kazanç kapısının yok edildiği dile getiriliyor.




TASARININ HEDEFİNDE DOĞA ALANLARI VAR
Bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi beklenen tasarı nedeniyle gözler Türkiye'nin doğal zenginliklerine çevrildi. 24 Mayıs'ta TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edilerek meclise gönderilen "Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", önümüzdeki günlerde çok tartışma yaratacak gibi görünüyor. Tasarının meclisten geçmesi durumunda Türkiye'nin doğa koruma alanlarıyla yaban hayatı sahaları ve (kurul kararlarıyla) zeytinlikler maden faaliyetlerine açılabilecek.



KOZAK YAYLASINDA KAYGILI BEKLEYİŞ
Başta Kaz Dağları olmak üzere 2004 yılından buyana maden yasasının mağduru olan birçok bölgede endişeli bekleyiş sürerken, dünyanın en önemli çamfıstığı üretim merkezlerinden biri olarak bilinen İzmir- Bergama'daki Kozak Yaylası halkı da gelecek kaygısıyla yatıp kalkıyor. 17 köyün en önemli geçim kaynağı olan ve yılda yaklaşık 50 milyon dolarlık ihracat girdisi sağlayan fıstık çamları, 2006 yılında bölgede altın madeni çıkarmak için izin alan Koza Altın şirketinin çalışmalarının ardından önemli ölçüde tehdit altında.






FISTIK ÇAMI YILDA 100 MİLYON DOLARLIK İHRACAT KAYNAĞI
Bölgedeki altın madenciliğiyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Kozak Yaylası Çevre Koruma Derneği Basın Sözcüsü Gülden Karabudak, ulusal ve uluslararası kuruluşların resmi verilerine dayanarak hazırladıkları raporlara göre, kayıt dışı girdilerle birlikte 5 milyon adet fıstık çamı bulunan Kozak Yaylasında yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık çam fıstığı üretildiğini kaydetti. Uluslar arası İlişkiler ve Dış Ticaret Uzmanı olan Karabudak, çam fıstığı üretiminin bölge halkının ekonomik bağımsızlığını sağlamasının yanında devlete de büyük bir ihracat girdisi sağladığını belirtti.




KOZAK'A ÇİVİ BİLE ÇAKILMAMALI
Kozak Yaylası'nın 800 yıllık geçmişiyle günümüze kadar dimdik ayakta kalan bir bölge olduğunu belirten Karabudak, yaylanın 2006'dan itibaren vahşi madenciliğin ellerine teslim edildiğini savundu. Bölgede madencilik girişiminin başlamasıyla birlikte yöre halkının örgütlenerek üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinden destek almaya başladığını anlatan Karabudak, konuyla ilgili yapılan panellerde bilim insanlarının 'bu bölgede bırakın altın madenciliği yapılmasını, bir tane çivi çakmak için bile kırk yıl düşünülmesi gerekir' yönünde bir sonuca vardıklarını ancak buna rağmen çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü kaydetti.
KOZAK HALKI YAŞAMA HAKINI İSTİYOR
Bölgedeki madencilik faaliyetleri sırasında 8 bin fıstık çamının kesildiği söyleyen Karabudak, bölgeden çıkarılacak altınla çam fıstığının ekonomik yönden karşılaştırmasını da yaptı. 7-8 yıllık bir yatırım olması öngörülen altın madeninin bu süreçte toplam 623 milyon dolarlık kazanç sağlayacağını belirten Karabudak, buna karşın aynı süre içerinde çam fıstığı üretiminden 1 milyar 190 milyon dolarlık gelir elde edilebileceğini söyledi. 100 kişiye istihdam sağlayacak maden şirketine karşın çam fıstığı tarımının toplamda 650 kişiye iş olanağı sağladığını vurgulayan Karabudak, 300 yıllık geçmişi olan fıstıkçamı üretiminin birkaç yüzyıl daha bölge halkına gelir getirebileceğini vurgulayarak, 'Kozak Yaylası halkı yaşama hakkı ve hukuk istiyor' dedi.

MECLİS KOMİSYONUYLA 'SORU SORMAYIN, DİNLEYİN!' GERİLİMİ
Kozak Yaylasında tepkilere neden olan altın madenciliği faaliyetlerini incelemek için meclis tarafından görevlendirilen Madencilik Sorunlarını Araştırma Komisyonu'nun incelemeleri sırasında ilginç diyaloglar yaşanmıştı. Komisyon Üyesi CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe ile inceleme sırasında işletmede bulunan Koza Altın Şirketi'nin sahibi Akın İpek arasında geçen konuşma gerilime neden olmuştu. Ünlütepe'nin bir soru sorması üzerine şirket yetkililerinin 'soru sormayın, sadece verilen brifingi dinleyin' yanıtını vermesiyle başlayan gerilim, komisyon üyesi Ünlütepe'nin salonu terk etmesine neden olmuştu.




Haber: Yusuf Yavuz / 08.05.2010

Fatoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön