View Single Post
Eski 08-06-2010, 12:54   #86
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhaba sevgili arkadaşlar.uzunca bir zamandan beri uğraştığım EC değerini kendi kontrol eden sistemi nihayet bitirebildim. Sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu sistemin çok büyük avantajları olacağına inanıyorum. örneğin şimdiye kadar yaptığımız sistemlerde besin eriyiği stoklarımızı hazırlıyor, verilen talimat üzereine EC değerini istenilen değere ayarlamaya çalışıyorduk. tabii ki bu iş yinede bir tecrübe ve pratik istiyor. ayrıca bellide bir zamana ihtiyaçı var. diyelimki herşeyi çok güzel ayarladık . Bitki besini emmeye başladı bir süre sonra besin minerallerinin azalmasından dolayı EC değeri düşecek ve bitkinin büyümesi duracak veya yavaşlıyacaktır.taki biz EC yi ölçüp nekadar azaldığını hesaplayıp, veya adım adım istenilen değere getirene kadar. Taktir edersinizki bu işi nekadar ciddi takip edersek edelim her saat başı yapamayız , her dakika yapamayız. hatta bazı arkadaşlarımız her gün bile yapamıyorlardır. çünkü işimiz gücümüz dolayısıyla, yorgun argın geldiğimizde sabah yaparım deyip ertelediğimiz , sabahta geç kalıp akşama kalsın dediğimiz çok olmuştur. Ben gerçekten bunları yaşadım. İşte bütün bu olumsuzlıklar bitki gelişmesini engeleyici sebeplerdir diye düşündüm. Bütün büyük sistemlerde en önemli konu sistemin otomasyonu sistemin kontrolüdür. İşte bende ilk iş olarak bu problemin halledilmesi lazım diye düşündüm ve kendi imkanlarımla kendi bilgilerimle yapabildiğim kadar bir otomatik kontrol sistemi geliştirdim. Bu sistem kurmuş olduğum akarsu sistemimi günde değil, saatte değil saniye saniye yani devamlı EC sini kontrol ediyor . Azalan besin değeri kadar A ve B stoklarından eşit miktarlarda alarak EC değerini ayarladığım ms/ cm değerinde sabit tutuyor.
Bu sistemin bitki büyümesine çok etkili olacağını düşünüyorum. Ve bundan sonra yapacağım çalışmalarada çok büyük ışık tutacağına inanıyorum. Böylece otomatik kontrollü topraksız tarım sistemlerinede adım atmış oluyoruz. Bundan sonraki gelişmeleride adım adım paylaşacağız. BİLGİ PAYLAŞİLDİKÇA BÜYÜR:


Düzenleyen Kudret Tezel : 08-06-2010 saat 17:07 Neden: hatalı yazım
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön