View Single Post
Eski 01-06-2010, 22:56   #6
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
İstilacı Türler ve Ormanlara Etkileri-4

3. İSTİLACI TÜRLERİN ORMANLARA ve ORMANCILIĞA OLUMLU ETKİLERİ

Ormancılık sektörü, ormanlara bağımlı olan köylerdeki halka ve ormancılığa çeşitli çevresel, sosyo-ekonomik ve insan sağlığına ait faydaları sağlamak için çoğu kere yabancı türlere muhtaçtır.

Doğal ormanların yok olmasına ve tahribatına yönelik endişelerin artmasıyla birlikte, çoğunlukla yabancı türlerden oluşturulan ağaçlandırma ormanları ve orman dışına dikilen ağaçlar gün geçtikçe kereste, lif ve yakacak odun gibi ürünlerin en önemli kaynakları haline gelmektedir.

Dikilen bu ağaçlar hem kendilerinden, hem de meyve, yaprak, kök, bal, lif, yağ, reçine, kozmetik ve ilaç gibi odun dışı ürünlerini sağlamakta ve hem de ekosistemin diğer unsurlarını oluşturmaya yardımcı olmaktadırlar.

Bu gibi ürünler yiyecek ve ilaç sağlayarak hem satış geliri, hem de iş sağlayarak kırsal toplumların geçimi için katkı sağlar.

Ağaçlandırma ile oluşturulan ormanlara ve diğer alanlara dikilen yabancı ağaç türleri birçok hayati ekosistem hizmetleri sağlamaya yardımcı olduğu gibi;
  • Çölleşmeyle mücadele,
  • Toprak ve su koruma,
  • Başka kullanımlar ile tahrip olan alanların ıslahı,
  • Kırsal peyzajları çeşitlendirme,
  • Biyolojik çeşitliliği sürdürme,
  • Karbon tutulmasını artırma,
  • Görsel güzellik ve gölgeleme de sağlar.
Su kenarlarına dikim yapıldığında bu ağaçlar balık ve yumuşakçalar için yumurtlama ortamı sağlamakta ve sudaki ötrofikasyonu (sudaki azot ve fosforun artışı) azaltmaya yardım ederler.

Çiftliklere dikilen ağaçlar toprak yüzeyindeki ölü örtüyü ayrıştırarak veya atmosferdeki nitrojeni bağlayarak (azotun ağaçlara bağlanması) organik madde ürettiği için toprak verimliliğinin artmasına yardım etmektedirler.

Cadde ve yolların kenarındaki ağaçlar ve diğer bitkiler hem şehir ve kasabalara yalnızca güzellik sağlamaz, bunun yanında gölgelemeyi, açık arazideki gürültünün ve ulaşım kirliliğinin kontrolünü de sağlarlar.

Ağaçlar ayrıca ormanla ilgili sosyal ve kültürel değerlerin korunmasında, özellikle de doğal ormanların ormansızlaşma sürecinin azaltılmasında veya muhafaza ya da başka amaçlar için ayrılmasında da başlıca rol oynarlar.

Orman işkolu, yabancı türleri zararlı böceklerle mücadeleye yardımcı olmak için biyolojik kontrol programlarında da kullanmaktadır.

Yabancı türlerin istilacı hale gelmesini önleyen dikkatli bir yönetim sayesinde bu türlerden en iyi başarı elde edilebilir.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön