View Single Post
Eski 01-06-2010, 22:18   #5
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
İstilacı Türler ve Ormanlara Etkileri-3

1.4. Düzenleyici Yönetim

Risklerle ilgili tutumları ve görüşleri kadar koruma ve uygulama önlemleri dâhil olmak üzere, bir ülkenin düzenleyici rejimlerinin olmaması, o devleti istilalara karşı çok daha savunmasız hale getirebilir.

1.5. Turizm

Her yıl uluslararası sınırdan geçen milyonlarca turist vasıtası ile istilacı türlerin yerleşme ve yayılma fırsatları artmakta ve şiddetlenmektedir. Bu yolcular istilacı olabilecek canlı hayvan ve bitki türlerini kasten taşıyabildikleri gibi tarım, ormancılık ve diğer işkollarında ciddi etkiler yapabilecek olan istilacı böcek ve hastalıkları barındırabilen meyve ve diğer canlıları da nakledebilirler. Yolcuların kendileri de parazit ve hastalıkların ülkeler arasında taşıyıcıları olabilirler.

1.6. Biyolojik Kontrol Programları

İstilacı türlerin diğer bir kaynağı ise zararlı böceklerin biyolojik kontrolü için, bilerek böceklerin, salyangozların, bitki patojenlerinin ve nematodların ithal edilmesi ve serbest bırakılmasıdır.

1.7. Halk Sağlığı ve Çevresel Endişeler

Çevre ve insan sağlığı üzerinde pestisitlerin (böcek öldürücüler) etkileri hakkındaki endişeler bu gibi türlerin kontrolsüzce yayılmalarına müsaade edilerse, istilacı türlerin yayılması da ilerletilebilir.

2. İSTİLACI TÜRLERİN GELİŞİNDE ve YAYILMASINDA ORMANCILIĞIN ETKİLERİ

Orman işkolunun faaliyetleri, ticari ormancılık, tarımsal ormancılık ve diğer amaçlar için türlerin bilerek getirilmesi ile istilacı türlerin yerleşmesine ve yayılmasına katkıda bulunabilir. Orman işletmeciliği, özellikle tomruk üretimi gibi çalışmalar odun dışı ürünlerin ormandan çıkarılması, üretim ve taşıma yolları ile tomruk depolama tesislerinin inşası ve doğal ormanların yapay ormanlarına dönüştürülmesi gibi özel uygulamalar yabancı türlerin istilasını ilerleterek bu ormanların ekolojik işlevleri ve biyolojik çeşitliliği üzerinde doğrudan ve dolaylı olarak negatif etkilere sahip olabilir.

Orman yolları odunların ormandan taşınması, orman kaynaklarının yönetimi ve izlenmesi için ana ulaşımı sağlamaktadır ve bu yollar sürdürülebilir orman yönetiminde ve işletilmesinde önemli bir ihtiyaçtırlar. Ancak, orman yolları kötü tasarlanırsa ve yönetilirse çoğu zaman orman üretim faaliyetleri ile ilişkili çeşitli çevre sorunlarına sebep olmaktadır. Bazı koşullarda orman yolları en sonunda doğal türlerin yerini alabilecek olan yabancı (ekzotik) türlerin istilasını başlatabilir veya hızlandırabilir. Buna ilaveten, evvelce erişilmez olan alanlardaki insan faaliyetleri orman yolları ile kolaylaştırılmış ve giderek artmış, yabancı türlerin girme ihtimali dahil bir çok çevre sorununa sebep olmuştur.

Orman işkoluna ait faaliyetler insan ve diğer türlerin sağlıklarını bozan bulaşıcı hastalıkların oluşmasına veya yeniden ortaya çıkmasına sebep olabilir. Tıraşlama kesim ve yol inşaatı insan bağışıklık sistemini güçsüzleştiren virüs (HIV), Ebola ve Marburg kanamalı ateşli hastalıkları, Sarıhumma, Leishmaniasis, Sıtma ve Ross River virüs hastalığı gibi bulaşıcı hastalıklara karşı işçilerin maruz kalma olasılığını da artırabilir. Odun üretimi ile sıtmanın taşıyıcısı olan Anofel sivrisineği için sulak larva habitatlarının miktarı, kapsamı ve kalitesi değiştirilebilir, orman ölü örtüsü dağılıp su tutma ve yakalama çukurları oluşabilir ve böylece daha çok sivrisineğin üremesi için yeni ortamlar oluşturulabilir.

Ormansızlaşma, insanların Leishmaniasis, Sarıhumma, Trypanosomiasis (Afrika uyku hastalığı ve Chagas hastalığı) ve Kyasanu orman hastalığı gibi bulaşıcı hastalıklar ile daha kolay temas etmelerine sebep olabilir. Benzer şekilde, orman ve insan yerleşimleri arasındaki bölgelerde bazı hayvan bakım yerlerinin artmasıyla insanların hastalık yapan etmenler ile karşılaşma riski artmaktadır. Orman habitatlarının tahribatı ile baskın taşıyıcı türler uzaklaşmakta veya imha olabilmekte, eskilerin yerini alan hastalık taşıyıcıları ise bazen Loa Loa (ekvator göz kurtçuğu) ve Onchocerciasis (nehir körlüğü) hastalığında gözlemlendiği gibi daha etkin olabilmektedirler. Ormansızlaşma ve çölleşme kene, sivrisinek, çöl sineği ve Anofel (sıtma) sivrisineği gibi taşıyıcıların dağılımını değiştirmeye de eşlik edebilirler.

Ağaçlandırma çalışmaları bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışını ilerletebilen taşıyıcıların ve bulaşıcı kaynaklarının populasyon hareketlerine de etki de edebilir.

Ormancılığın kendisi de istilacı türlerin önemli bir kaynağıdır. Dünyanın birçok kesiminde ticari ormancılık için kullanılan birçok ağaç türü o bölgelere yabancıdır veya o alanların doğal türü değildir. Yüzlerce tür, çölleşme ve erozyon kontrolü, yakacak odun ve diğer orman ürünlerini temin etme gibi çoğul amaçlar için yaygın olarak ve başarılı bir biçimde dikilmektedir. Bilerek getirilen bu türler doğal ekosistemlere bulaştıklarında ve kültür alanlarına kaçtıklarında hemen hemen birçok istenmeden yapılan önemli sonuçları beraberinde getirebilir. Yabancı türlerle yapılan ağaçlandırmalar, bu alanların su kaynaklarına ve biyolojik çeşitliliğine zarar verebilir. Ağaçlandırma sahalarından doğal ve yarı doğal alanlar ile koruma ve su üretimi için kenar dikim alanlarındaki yabancı türler de ekosistemlerin özelliklerini ve işlevlerini büyük ölçüde etkileyebilir.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön