View Single Post
Eski 08-01-2007, 11:12   #53
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Mehmet Ali Bey, deliceden zeytin yetiştirilmez demedim ki. Bu eskiden çok uygulanan bir teknikti. Ancak artık günümüzde modern çevre dostu tekniklerde zeytinler delice anaçlı tesis edilmemektedir.

Bu arada çelikten yetişme zeytinin dayanıksız olduğu konusundaki görüşe ise asla katılmıyorum.Bu tamamen dayanaksız bir iddia. Konuyla ilgili bilimsel tek bir veri getirin. Öyle olsa binlerce dönüm zeytinlik bu yolla asla tesis edilmezdi. Ya da tesis edilenleri toplu halde ölürken görürdük. Bütün Dünya'da zeytin yetiştiriciliği bu yöntemle yapılmaktadır. Asırlık ağaçlar hastalık ve zararlı yüzünden devlet tarafından uçakla senelerdir ilaçlanıyordu. Acaba çelikten mi üretilmişlerdi?

Zeytinciliği geliştirip yagınlaştırmayı istiyorsak bunu doğadan ne kadar delice sökerek yapmayı planlayabiliriz. Bir kaynak sürdürülebilir olmalı. Üretim için yöredeki habitata zarar verilmemeli. Üstelik bu şekilde sertifikasyona tabi üretim yapılma olanağı da olmaz. Kullanılan bütün fidanların artık bitki sağlık sertifikasına sahip olmasını istiyoruz. Yoksa sağlıksız, hastalık taşıyan bitkilerle kurulan bahçelerin durumu ortada.

Tabiattan delice sökelim, getirelim arazimize dikelim buna sonuna kadar karşıyız.

Benim de şahsıma ait bu şekilde tesis edilmiş geleneksel zeytinliğim var. Bu arada işim gereği de bir çok zeytinlik tesis ediyorum,bakımını yapıyorum. Yeni tesis ettiklerimizin hiç birisinde bu yöntemi tercih etmemekteyiz. Her zeytinlikte bitki sağlığı sertifikasına sahip fidan kullanırız. Geleneksel yöntemlerle değil, iyi tarım teknikleri uygulanacak, gerekirse organik üretime dönüşebilecek alt yapılı zeytinlikler kurarız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön