Konu: Şeftali
View Single Post
Eski 30-05-2010, 20:50   #118
Kedi Tırnağı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
Selamlar! Nisan ayında 10 günlüğüne akraba ziyaretine gitmiştim. Eve döndüğümde güzel bir sürpriz beni bekliyordu. Minik balkonda boş duran, üst üste koyduğum 2 saksıdan altta olanının kenarında, yaprakları tanıdık gelen bir bitki filizlenmişti. Üstteki saksıyı kaldırınca bir baktım, saksının içine nerden geldiğini hatırlamadığım( ben mi atmıştım, önceki yıllarda içinde mi kalmıştı hatırlayamıyorum) bir şeftali çekirdeği nemli toprakta 10 günde 10 santimden fazla filizlenmişti. Çekirdek toprağın üstünde duruyordu, üstündeki diğer saksı da ona örtü görevi görmüştü. Bir kez daha bitkiler aleminin sürpriziyle karşılaşmıştım. Hüdainabit bitkilere bayılıyorum
Hemen çekirdeğin üstünü biraz toprakla kapattım. Yaklaşık 50 günde 30 santime ulaştı şeftali fidanım

Ne yapacağımı da tam bilmiyordum, forumda şeftali başlığını aratıp yorumları okudum. Anladığım kadarıyla bu bitkiden muhtemelen hiç meyve alamayacağım ya da verimsiz olucak. Meyve almak da şart değil aslında, en kötü ihtimal kaldırıma veya apartman bahçesine dikerim ve sokak bir ağaç daha kazanmış olur. İlerde belki de iyi bir çelikle aşılama yaparım( tabii aşılamayı da öğrenince).

Merak ettiğim şeyler şunlar; 1- Bu küçük fidanı bahçeye veya kaldırıma kaç santim olduğunda ve ne vakit dikmek uygun olur? Bir yanım balkonda büyük bir saksıda büyütmemi söylüyor ama az toprakta çok geç büyür diye endişeliyim.
2- Kışı rahat geçirir mi? Çekmeköy biraz rüzgarlı bir yer.
3- 30 santim boyda da olsa şimdiden ona musallat olacak zararlılar ve hastalıklar var mı?
4-Çok küçük bir saksıda şu an. Daha büyük bir saksıya almalı mıyım ve ne tarz bir saksı harcı uygun olur?

Çok soru oldu ama tanrı misafiri bu bitkimi yaşatmak istiyorum Şimdiden cevaplayacak olanlara teşekkür ederim.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön