View Single Post
Eski 27-05-2010, 21:18   #141
Kedi Tırnağı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gezgen Mesajı Göster
ne kadarda hurafe meraklısı varmış:..!!!! mÜspet bilim desek 3 mesaj alamayız..!!! Uyanamıyacağız bu gidişle..!! iyi hurafeler ve hurafe geyikleri...!!
Yazılanları tatlı tatlı, gülerek okurken, en son bu mesajı okumak, insanda duvara toslamış gibi bir etki yaratıyor. Ne kadar gereksiz bir yorum olmuş. Bir nevi '' öğreten adam '' çemkirmesi olmuş
Bu yorumdan sonra konuyla ilgili eklemeler sona ermiş aylardır. Yorumun etkisinde mi kalındı acaba

Halk söylencelerine, efsanelerine, masallarına baştan hurafe denmesi zaten yanlış bence. Çoğu örnekte görüldüğü gibi bu sözlerin mesnetsiz olmadığı da ortadayken. İncir ağacı, ceviz vs. örneklerde çok açık değil mi bu bitkilerin doğal etkileri nedeniyle bu söylentilerin oluşması?
Başta uyarı amaçlı söylenmiş şeyler(bu bitkilerin dal kırılganlığı, zehirli olması, rehavet yaratması, köklerin evi bile çatlatması vb. özellikler) zamanla çeşitli hikayelere, sözlere dönüşebilir. Bundan doğal ne olabilir. Kırsal kesimde belki mesnetsiz hurafeler de olabilir ama bu söylencelere, deneyimlere kulak tıkanmasını söylemek de bir çeşit hurafe değil mi? Sonuçta, asırlardır büyükten küçüğe aktarılmış deneyimlere hurafe deyip küçümsemek de bir nevi şehirli, modern zaman cehaletidir bence.

Hem hurafe bile olsa ne olmuş yahu Kültürü zenginleştiren şeylerden birisi de bu tarz söylenceler değil midir Müspet bilimleri önemseyelim derken olayı takıntı boyutuna getirip, halk kültürüne bu kadar düşman olmanın ne alemi varki? Bu konuda geyik yapmanın ne kadar eğlenceli olduğunu da mı fark edemiyor '' müspet ilim tutkunları'' acaba?

Bu konuda duyumları olanlar lütfen paylaşmaya devam etsinler.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön