View Single Post
Eski 26-05-2010, 11:29   #114
süreyya
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 94
Bundan birkaç yıl önce palmiye ağacının yakınlarında yere düşüp filizlenen palmiye fidelerini terasımda bir saksıya dikmiştim. 12 tane kadar palmiye tutmuştu. Sonra tadilat sırasında diğer bitkilerimle beraber onlara da veda etmek zorunda kaldım. Şimdi tekrar palmiye dikmek istiyorum.
Forumu baştan sona okudum. Anladığım kadarıyla;

Çimlendirme:
Ekim kasım gibi olgunlaşan ( rengi koyulaşınca olgunlaşmış oluyor, türüne göre kırmızı veya kahverengi) tohumları alıyoruz. Tohumun etli kısmını alıp ağzı kapalı bir kapta nemsiz ve kuru bir ortamda kışı geçirtiyoruz. Şubat mart gibi de tohumlarımızı 2-3 gün ılık suda (fungusit karıştırılmış olabilir) bekletip tohum kalınlığının iki katı derinlikte 4 ölçü sıfır kum 2 şer ölçü torf ve perlit 1 ölçü kumlu toprak karışımına dikip yazı geçirtiyoruz. Tohum eninin iki katı derinliğe dikiliyor. Kökün kendi etrafında dolanmaması için toprağı fazla olursa iyi olurmuş.

Fide aşaması:
Filizlendirdiğimiz kap küçükse eylül ayında kabını büyütüyoruz.
5 yıl boyunca sonbahar girmeden eylül ayında saksılarını büyütüp iç mekanda ışık alan sıcak bir ortamda tutuyoruz. Yer değiştirmeyi sevmediği için değiştirmek zorunda olunmayacak bir konuma yerleştirmek iyi olur. Palmiyeye sık sık, azar azar su veriyoruz. Yapraklarını da aralıklarla suluyoruz.
Her kış başında (npk) 15+15+15 her ilkbaharda da 25+5+15 veriyoruz.

Olmazsa olmaz derecede önemli olan Zn,Fe,Mg,Mn,Cu gibi mikro elementlerden uygulanmasıymış. Bunu araştırmam gerek, nasıl yapılacağını bilemedim. Maden sodası gibi birşey...

aklıma gelen yöntem;
Zn: çinko (kırmızı et, yumurta, deniz ürünleri, fasulye, bezelye ve fındıkta varmış)
Fe: demir (sakatatlar, kurubaklagiller, yavuk ve balık, yumurta...)
Mg: magnezyum (yeşil sebzelerde, muzda varmış ama en çok kakaoda var diye biliyorum. )
Mn: manganez ( yumurta, tahıl, kuru bezelye, karahindiba çiçeği, badem, ceviz, kuşkonmazda varmış)
Cu: bakır (Badem, avokado, maya, arpa, pancar, kara biber, pekmez, brokoli, kakao, sarımsak, üzüm, yeşil lifli sebzeler, mezgit, fındık, bal, mercimek, karaciğer, istakoz, mantar, midye, yulaf, istridye, yer fıstığı, kırmızı turp, kuru üzüm, somon balığı, susam, karides, soya, ayçiçeği çekirdeği, ceviz, portakal.)

soru 1: bu malzemelerin uygun olanlarından ayrı bir yerde kompost hazırlansa palmiye için yeterli olur mu?
soru 2: bu mineralleri içeren takviye ne kadar zaman aralıklarında yapılmalı?
soru 3: böyle olmaz ise nasıl yapacağız?

Ayrıca bazı cinslerde dişi ve erkek tohum ayrı ağaçlarda oluyormuş. (Cycas Revoluta) Örneğin aynı yerde her iki ağaçtan da var ve tohum almak istiyoruz. Bu durumda da dişi ağaçtan tohumu alıp çimlendiriyoruz.

Palmiyelerin söküm ve dikim işlemleri için uygun zaman, kök faaliyetlerinin durması gerekirmiş. Bu işlem genel olarak toprak henüz sıcakken yapılırmış. (Eylül ayı)

Not:
Yukarıda derlemeğe çalıştığım bilgilerimde hatam veya eksiğim varsa bilen arkadaşlar düzeltirlerse memnun olurum.

süreyya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön