View Single Post
Eski 20-05-2010, 03:55   #84
Kedi Tırnağı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
Bu sene balkonda duran boş saksılarımda kendiliğinden birkaç bitki peyda oldu ve ben de dokunmaya kıyamadım. Çok da iyi yapmışım. Bunlardan birinin ( geçen sene çilek fidemin olduğu kapta) yaprakları belirginleştikçe çok hoşuma gitti ve papatyaya benzettim. Bugün çiçek goncaları belirdi eflatun renkte ve heyecanlanıp, Forumdaki; '' bu çiçeğin adı nedir'' bölümüne baktığımda ne göreyim, son mesajda bir arkadaş daha bu çiçeğin açmış halini fotolayıp sormuş. Cevap olarak ' hezeran çiçeği'' yazılmış. Google da aratınca da latincesini gördüm ve sitede delphinium ismiyle aratınca da bu başlığı buldum. Açmış halini de görünce iyice sevindim. Meğer şansıma ne kadar güzel bir çiçek gelip göç etmiş saksıma. Keşke daha fazla sayıda yerleşselermiş. Şu an 1 buçuk kiloluk bir yoğurt kabında duruyor. Bu kapta ne kadar gelişebilir acaba? Şu an tek bir dal halinde. Yanlardan sürgünle çoğalır mı acaba ve daha büyük bir kaba alsam olduğu gibi ve toprak eklesem incitir miyim? Aslında saksı değişimi yaptım sayılır dün. Acil saksı lazım olunca ve nasılsa yabani ot bişey olmaz diye düşünüp kalıp halinde çıkarıp, bahsettiğim bu yoğurt kabına almıştım. Ne yapmalıyım?
Tohumları da yaz sonuna doğru alıcağım anladığım kadarıyla.

Not: Google' da aratınca bu bitkiyle ilgili aşağıdaki bilgileri buldum. Bit otu da deniliyormuş ve zehirliymiş epey. Dikkatli olun arkadaşlar.



Bit Otu (Delphinium staphisagria): Bir metreye kadar uzayabilen, mor renkte çiçekler açan, iki yıllık, otsu bir bitkidir. Hazeran ya da Hezaren olarak da bilinir. İçerisinde çeşitli alkaloitler, sabit ve uçucu bir yağ bulunur.

Bit Otunun Faydaları ve Etkileri: Bit, pire, kene gibi zararlıları öldürmekte etkilidir. Romatizma ağrılarını hafifletir.

Bit Otu Nasıl Kullanılır? Meyve tohumları toz haline getirildikten sonra merhem olarak ya da kaynatılarak kullanılır. Oldukça zehirli bir bitki olduğu için dahili ve harici olarak kullanımı artık tercih edilmemektedir. Hazeran (Bit otu), yerine başka şifalı bitkiler kullanılmaktadır.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön