View Single Post
Eski 06-05-2010, 09:16   #63
elek
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Merhaba arkadaşlar, ben şubat sonuna doğru marketten aldıklarımdan kalan 2 biberin tohumlarını ekmiştim bardaklara, "ya çıkarsa" diye düşünerek. Bütün acemiliğime rağmen bendeki sonuç inanılmaz oldu. Bardaklara hepsi sığsın diye kaşıkla paylaştırdığım tohumlar bir tane firesiz çimlendi, bunların çoğunu daha tohum kapsülleri başındayken peynir kabı vs. uygun ne bulduysam aktardım; bir pet bardağa 5-6 tane gelecek şekilde paylaştırdım, burada büyümeye devam ettiler. Tabi normal olarak büyüyünce yine sıkışıp kaldılar. Şu anda çoğu 3. yapraklarını vermiş durumda, ancak büyümeleri epey yavaşladı. 4 gün önce uzun balkon saksılarından birine kendi yetiştireceğim 15 küçük fideyi yerleştirdim. Bu saksıya şaşırtma yaparken epey korkmuştum tutmayacak diye, küçücük bardakta birbirine dolanan 5 kökü ayırmak çok kolay olmadı, ama şimdilik başarmış görünüyorum sanırım. Kalan fideleri de seyreltmek isterdim, ama 2 hafta sonra ekileceği yerlere gidinceye kadar beraber idare etmek zorundalar maalesef. Evin batı cephesinde kalan 2 pencere önü tamamen bardak ve peynir kaplarıyla dolmuş durumda ve bunları koyacak başka yerim yok
Merak ettiğim birkaç konu var, tecrübeli arkadaşlar cevap verirse sevinirim. Saksıda yetiştirdiğiniz jalapenolar yaklaşık ne kadar boy verdi? Yetiştirdiğiniz saksılar ne kadar büyüklükteydi ve bir saksıya kaç tane ektiniz? Özel bir gübreleme vs. yaptınız mı? Bir de benim çimlendirdiğim tohumlardan az bir miktarında ilk 2 yapraktan sonra herhangi birşey çıkmadı (yaklaşık 300 fideden 20 si bu şekilde) Sanırım tohumla ilgili birşey ama ortalarında minicik kalan yapraklanmayı gördüğüm için ha bugün ha yarın büyümeye devam ederler diyerek sökmeye kıyamıyorum. Bu fidelerden umudu kesmeli miyim?
Son olarak balkonunda birşeyler yapmaya çalışan herkese benden tavsiye, yetiştiremeyi düşündüğünüz bitkilerin gerektirdiği yer konusunda hesap kitap yapmadan, "bütün tohumları ekeyim, kalmasın" diyerek bu işe kalkışmayın. Yoksa benim gibi ne yapacağınızı bilemez bir halde şaşırıp kalırsınız.

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön