Konu: Aşılama
View Single Post
Eski 05-05-2010, 22:34   #533
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Ertop Mesajı Göster
Sayın Halil ÖNEN,
yapmış olduğunuz aşılarda çok başarılı olduğunuzu görüyorum. bu yüzden sizi kutluyorum. forum sayfasındaki bilgilerden yararlanıyorum. çok güzel bilgiler var. ayrıca yöneticileride kutluyorum. böyle bir hizmet verdikleri için.
Bu sene bende manisa Alaşehirdeki evimin bahçesinde bulunan ceviz ağacına ve zeytin ağaçlarıma kabuk altı çoban aşısı yaptım. yaparken tutacağından çok eminmişim gibi büyük ağaçları dipten keserek (30 cm) gibi aşıladım. aşılar patlamayınca yazık oldu ağaçlarıma diye telaşlanmıştım. ancak geçen hafta kontrol ettiğimde aşıların sürgün verdiğini gördüm. fakat senin yukarıda örneğini gösterdiğin aşılar gibi çok canlı değil. bunlar yeni sürgün verdi. ondanmıdır acaba. asmalara yapmış olduğum aşıların sürgünleri yaklaşık 75 cm civarına ulaşmışlar. bunlar çok canlı gözüküyor. asmalara yaptığım aşılarda asmalar uyanmak üzereyde ve kestiğimde ağlıyorlardı. diğerlerinde aşı zamanınımı ayarlayamadım acaba. aşı için ağaçlarda suyun iyice yürümesimi gerekiyor. internette incelediğimde aşıların üzerine toprakla kapladıklarını gördüm. ben aşıyı yaptıktan sonra aşı bandı ile sıkıca sardım ve kestiğim bölgeyi aşı macını sürdüm. başka herhangi bir işlem yapmadım.aşıları mart sonu nisan başı gibi yapmıştım. görev gereği uşakta yaşadığım için aşılarımı kontrol edemiyorum. ama en kısa zamanda gidip fotoğraflayıp sizinle paylaşmayı isterim. aşıların görünmesinden sonra yol göstereceğinizi inanıyorum selamlar.
değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.
Yeni sürgünlerin boyu 75 cm. çok uzun. Rüzgar kırabilir. Ortasından kesin hem de taç vermiş olursunuz.

Asma aşısında aşı noktası toprağa yakın tutulur ve üzerine toprak atılırsa daha iyi tutar. Plastik şişeye toprak doldurarak da aşı noktası nemli tutulur.

Ancak; ağaçlarda kalem ve yarma aşısında aşının üzerine toprak ve hayvan gübresi uygulanırdı ve bu o bölgenin kurtlanmsına, böçeklenmesine ve aşının hastalık kapmasına sebeb de olurdu.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön