View Single Post
Eski 30-04-2010, 20:14   #431
Gelendost
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2008
Şehir: ISPARTA
Mesajlar: 32
Elma Hastalık Ve Zararlıları İle Bunların Mücadelesinde Kullanılabilecek Bazı Organik İçerikli Preperatlar:

Karaleke ve mücadelesi: Bordo bulamacı (% 0,5-1lik). Kullanılacak bakır yönetmeliğin izin verdiği ölçüde olmalıdır.

Külleme: Kükürt kullanılır. Ancak kullanılacak kükürt kontrol organınca tanınmış olmalıdır.

Elma içkurdu: Larva meyveleri delerek galeri açar, meyvenin etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek kahverengi pislikler bırakır. Genellikle her meyvenin içinde bir larva bulunur. Kültürel önlem olarak yere dökülen kurtlu meyvelerin toplanıp uzaklaştırılması, bahçelerin konukçusu olan diğer meyve ağaçları ile karışık olarak kurulmaması.

Eşeysel çekici tuzakların kullanılması: Tuzaklar ocak ayından itibaren etkili sıcaklıklar toplamı 40 g.d.’ye ulaştığında 100 ağaca 1 adet tuzak gelecek şekilde bahçenin ortasına ağacın tacının dış kısmına ve yerden 1.5-2 m yükseğe asılır.

İç kurdu (larva): Granül Virüs Preperatları, Bacillus thuringensis, Azadirachta indica’dan ekstrakte edilmiş A. Jesus azadiraktin

İç kurdu (ergin): Feromon tuzakları kullanma ve feromonla doyurma.

Yaprak bitleri: Arap sabunu ve Azadiraktin kullanılır. Bulundukları ağaçlarda yaprakların bitki özsuyunu emerek zararlı olurlar. Sonuçta yapraklarda önce beyaz, sonra sarı kahverengi lekeler meydana gelir. Daha sonra bu lekeler birleşerek yaprağın kuruyup dökülmesine, dolayısıyla ürün kaybına neden olurlar. %2-4’lük arap sabunu çözeltisi hazırlamak için kullanılan arap sabunu, kullanılacak arap sabunu miktarının yarısı kadar ispirto içinde eritildikten sonra suyla karıştırılmalıdır.

Kırmızı örümcek: NeemAZAL(İnsektisit), Arap sabunu ve Kükürt kullanılır. Ancak kullanılacak kükürt kontrol organınca tanınmış olmalıdır.

San Jose Kabuklu Biti: Gövde, dal, sürgün, yaprak ve meyvelerde bitki özsuyunu emerek zararlı olur. Beslendikleri yerde doku kırmızı rengi alır. Eşiği yoktur. Bahçede 1 organda görülmesi yeterlidir. Kış ilaçlaması yapılabilir.

Armillaria/Rosellinia kök çürüklüğü: Bordo bulamacı/Göztaşı. Kullanılacak bakır, yönetmeliğin izin verdiği ölçüde olmalıdır.

Çiçek zınnı (ergin): Feromon içerikli mavi renkli tuzaklar, mavi renkli su dolu leğen.

Elma gövde kurdu (ergin): Pekmezli besi tuzağı 1 litre karışım için 1 kısım pekmez + 5 kısım su + 2-3 g ekmek mayası preparatı hazırlanır. Ağaçlara ergin uçuş süresi boyunca asılır.

Gövde kabuk kurdu: Kitlesel tuzaklama yöntemi kullanılarak zararlının popülasyonunda azalmalar görülmüştür. Kültürel Önlemlerden; Ağaçların bakım işlemleri çok iyi yapılarak sağlıklı tutulmaları sağlanmalı ayrıca ağaç kabuğundaki larvalar kışın temizlenip macunla kapatılmalıdır.

Galeri güveleri: Ancak yoğun ilaçlamaların yapıldığı ve geniş spektrumlu ilaçların kullanıldığı bahçelerde sorun haline gelmektedir. Bu nedenle ilaçların iyi seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca doğada çok sayıda doğal düşmanı bulunmaktadır. Zorunlu kalmadıkça kimyasal mücadele yapılmamalıdır. Öncelikle bahçelerde kurumuş yapraklar toplanarak yok edilmelidir.

Yaprak büken: Elma yaprak bükeni’nin larvaları birden fazla yaprağı ağlarla birbirine bağlayıp buket haline getirir. Yaprağı orta damar boyunca uzunlamasına kıvırır. Adi yaprak bükücüsü ise yaprağı uç kısmından itibaren enine kıvırır. İlaçlama elma bahçelerinde pembe tomurcuk döneminde yapılır.

bunlar organik mücadele için kullanılan yöntemler ancak riskli olabilir mesela karaleke ile mücadele etmewk organik tarımda kolay değildir ****** bu bölgenin yağmur vs durumuna göre değişir biraz zor işlemdir tercih sizin

mesela biz gövde kurduna sıvı asfinik yeşil bite arapsabunu kullanıyoruz ama bunun yanında zirai ilaçta atmayı ihmal etmiyoruz riske atamıyoruz sonucta 1 yıllık üretiminiz boşa gidebiliyor

Gelendost Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön