View Single Post
Eski 30-04-2010, 13:10   #274
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Adalara attığım tohumlar, bahçeye atılanlardan çok çabuk çimlendi. Coco-peat sayesinde nemli ve yumuşacık bir toprak oldu. Bahçe sulanmayınca taş gibi olurken, adalar ıslak değil ama nemli kalıyor. Bir kötü yanı kediler yanından ayrılmıyor, tamamını kapatacak şekilde naylon kafes tel serdim, girecek yer arıyorlar.

İlk iş saksıdaki çileklerimi iki adanın güneş alan kenarlarına geçirmek oldu, geç kalmasaydım yanına ıspanak ekecektim (çilekle tavsiye ediliyor hatta toprağı yumuşattığı için her sıranın arasına ekilebilirmiş ) ama sonbaharda deneyeceğim.

Domates ve biberlerim henüz küçük, acele etmiyorum, hava ısınınca birden gelişip diğerlerine yetişiyorlar zaten. Daha önceki senelerde her erken davranmamda çok fire vermiştim.

Domates yerlerini işaretledim, aralara turp ektim, çimlendi. Geç kalmasaydım aralara marul da ekecektim ama henüz yeni çimleniyorlar, yine de belki denerim.

Kadifeler, fesleğenler ve dereotları çimleniyor. Bir adada domates sırasının yanına 7 adet kabak ektim, diğer adaya da salatalık ekeceğim, onlar henüz bardakta çimleniyorlar.

Fasulyeler bardakta çimleniyor, ada dışında yer arayışındayım, her karış toprağa bakıyorum.

Ağırlığım domates ve biber olacak, diğerleri az miktarda denemelik. Bu yıl yine deneme senem olacak ama önceki yıllardan daha keyifli olacağa benziyor.

Kemik tozu yeni sipariş edebildim, en azından domates ekilecek yerlere karıştırmaya çalışacağım. Kısmi ekim yaptığım için karıştırma iyi olmayacak, gübre şerbeti gibi suda bekletip bu su ile sularsam işe yarar mı?
Sn.Kiraz, yaptıklanızını gözümde canlandırabiliyorum. Adalar, içindeki karışım ve farklı çeşitlerin sık dikimi sayesinde ilerleyen günlerde başka pek çok kolaylıklar da göreceksiniz. Söz gelimi, artık çapa, kürek yok. Her şeyi parmaklarınızla kolayca yapabilirsiniz. Sulama çok kolay olacak, yarı yarıya az su kullanacaksınız, bitkilerle uğraşırken beliniz ağrımayacak vs.

Domatesleri dikerken derin çukur açıp, çukurun dibine fideleri dikmeyi, bitki büyüdükçe azar azar çukuru doldurmayı unutmayın.

Kabakları öyle bir şekilde dikmelisiniz ki, kökü adada, bitki ada dışında olsun. Yoksa kocaman yapraklarıyla işgal ederler.

Kemik tozu gelir gelmez her adaya 300-400gr gibi serpiştirip üstten hafifçe karıştırın. Kemik tozu, yavaş salınımlı, 2-3 yıl süreli fosfor ve kalsiyum kaynağı vazifesi görecektir. Aynı sebeple tavsiye edilen fide dikiminden en az bir ay önce uygulanmasıdır. Ama zarar yok. Nasılsa bir ay içinde yeterli besini toprağa bırakacaktır.

Yeni hazırlanan karışım, çiftlik gübresinden bir miktar mikroorganizma alır. Fakat EMA ile takviye etmek çok daha başarı sonuç almanızı sağlayacaktır.

Kolay gelsin.

Kolay gelsin.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön