View Single Post
Eski 25-04-2010, 08:44   #847
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Halil Önen Arkadaşıma başarılar dilerim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster

Ama ondan önce 'Yeşil Adım' dan Yani Özlem hanımdan Bukaşi kovası alınır.

Alınır dedim ama alınamıyabilir. Özlem hanım bukaşi kovası yapımının başka ülkeler gibi, bizde tutmadığını ve yapımının pahalıya geldiğini, bu işten vazgeçebileceğini söylemişti bir kaç gün önce; görüştüğümüzde.
Eklenti 138275
Eklenti 138276
Atıklar biriktikce kovaya konur. Üzerine (kepek) bukaşi dökülür. Kat kat değil. Karıştırılarak konur. Üzerine baskı uygulanır. Arada hava kalmamalı. Tekrar bukaşi konur ve naylon ile kapatılır. Bu işlem kova doluncaya kadar yapılır. Alttan sıvı gübre alınır. Ben bir tas'ı 5 lt suya koyuyor ve fidanların diplerine birer lt. döküyorum.

Dodurduğum kovaları balkonda başka büyük plastiğe koyuyor_yine ona da bukaşi atıp_ dum ve bir hafta bekletip köye götürüyordum.

Her iki durumda da koku olmuyor.

Ançak bukaşi kovasını balkonda diğer kovaya dökerken ağır bir sirke kokusu oluyor. Bazen gecikirseniz bu koku ağırlaşabiliyor.
Ben çözümü buldum. Kovaları dolduruyor. Ağızlarını hiç açmadan, kamyonete atıyor tarlaya götürüyorum. Kum tarlada açtığım çukura döküyor, kumla karıştırıyor sonra da delikli pilastik bir _kasa_ kapta biriktiriyorum. Bir ay gibi sonra hazırdır_sebze adalarında_ kullanıyorum.

Eklenti 138277
Eklenti 138278

Saygılar
Kompost çalışmalarına başlamanı topraklar adına seni kutluyarak bu çalışmalarda en samimi paylaşımlarla yanınızda olacağımı bilmelisin, arkadaşım sen beni eleştirken bazı gerçekleri gözden kaçırdığını belirtmek isterim, sen beni sitelerdeki yalancı paylaşımlarla karıştırıyorsun, senin emekçi ruhuna yakıştıramadığımı belirtmek isterim.

İnşallah bir gün foçaya giderken yolumu senin bulunduğun aliağaya düşürürümde sizinle daha yakından görüşme imkanlarımız olurda bu konuları daha derinden yüzyüze konuşuruz.

Senin bukasi kompost çalışmalarına ışık tutacak açıklamalar ile kendimin bu konudaki uygulamalarından bahsetmek isterim, ben bukaşi kompost kovalarını yapacağım kompost uygulamalarımda fermente malzemenin hazırlanmasında kullanıyorum, bende kovalar iki tane olduğundan bir tanesini kıyma makinasından geçirdiğim mutfak atıklarından sıvı enzim gübre oluşturmada kullanmaktayım.

Kompost çalışmalarıma paralel olarak haftada 50-60 litre sıvı enzim gübre üretimi sağlamamın kompost çalışmalarında, komposun aktif edilmesi, bahçe ve toprağımın göbrelenmesi ve etkin mikro organizmaların bahçemde hakim durma gelmesini sağlıyarak oksidasyon bakterilerinin faaliyetlerini baskılamak için bir nevi sterilizasyoyon işleminde kullanmaktayım.

Çukurda kompost uygulamalarında sadece kuru otları doğrudan çukura atarak mutfak atıklarımı kıyma mkinasından geçirdikten sonra fermantasyon işleminde bukaşi kompost kovalarını kullanmaktayım, fermantasyon işlemi tamamlanmış mutfak atıklarında sıvı enzim gübre oluşumu sağladıktan sonra geri kalan posalar kopost çukuruna otların kompostlaştırmasında etkin malzeme durumunda kullanmaktayım.

Bu posalar ve enzim içerikli sıvı gübreyi dal öğütücüden çıkan budama atıklarının, malç yapımındaki malzemeyi fermantasyonunda'da kullanmaktayım, kompost konusundaki deney ve tecrübeleriminden faydanman için çalışmalarını paylaşımlara açarak uygulamalarındaki düzeltmeleri sağlayabilirim sevgiyle kalasın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön