View Single Post
Eski 23-04-2010, 22:26   #120
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,964
Uzak bahçelere gelirsek. Özetin özeti, pek çok arkadaş fikri sevdi ve benimsedi. Doğal usullerle üretilmiş sebze ve meyvenin, yerel olarak tüketiciye ulaşması, daha doğrusu, tüketicinin yerel ve doğal ürünlere ulaşabilmesinin organize edilmesinden söz ettik.

Buna benzer uygulamalar yurt dışında, özellikle Amerikada var. Ancak, buradaki çiftlikler ya da bahçeler organize değil. İnsanlar bir şekilde yakınlarında böyle bir bahçe olduğunu öğreniyorlar ve zaman zaman oraya giderek, ne üretiliyorsa ihtiyaçlarını yerel olarak ve güvenerek karşılıyorlar. Bu çiftlikler özellikle "organik endüstrisinden" de uzak kalmaya çalışıyorlar.

Başka bir trend de Japonyada. Orada da bazı çiftçiler tüketiciye doğrudan ulaşmaya, iletişim kurmaya çalışıyorlar. Öyle ki, ambalajlarının etiketlerine kendi resimlerini bile bastırıyorlar. Çiftçinin resminin ambalajın üzerinde olması muhtelif şekillerde avrupada da yaygınlaşıyor.

Olmayan şey, bu bahçelerin, çiftliklerin organize olma durumları. Olur ise, bizler hep birlikte yapmış olacağız.

Bir zaman yazılmıştı. Böyle bir şey akşamdan sabaha gerçekleşebilecek bir şey değil ne yazık ki. Çok konuşulması, düşünülmesi gerekir. Fikrin bir plana, dahası aksiyona dönüşebilmesi daha epey kat edilmesi gereken mesafe var.

Bu anlamda, açıkçası bu yaz düşündüğümüz şekilde gerçekleşebilmesi zor. Fakat hep birlikte sıkı çalışırsak gelecek yaz neden olmasın?

Nelere ihtiyacımız var. Sıra gözetmeden, aklıma geldiği gibi listelemeye çalışayım.

Birincisi, tabii ki ülkenin dört bir yanından az ya da çok üretim yapabilecek bahçeler gerekli.

Bu bahçelerle yetiştirme yöntemleri, kullanılabilir malzemeler, tohumlar, fideler, çeşitler konusunda fikir birliğine varmalıyız.

Organizasyonu nasıl yapacağımıza karar vermeliyiz.

Muhakkak ki bir web sitesi hazırlamalı, burada her bir bahçeyi teker teker tanıtmalıyız. Bunun sürekliliğini sağlamayız. Bahçevanlarımız bir sonraki sezona kadar, bahçelerinde ne yaptıklarını tüm şeffaflığı ile haftalık, en fazla onbeş günlük periyodlarla resmli olarak anlatmalılar (bir bakıma her bahçe için bizim bloga benzer birer yayın olmalı). Bu bence çok önemli. Bu organizasyonun en güçlü tarafı şeffaflık ve izlenebilirlik olmalı.

Bu yayınlar, ortak bir sitenin içinde, her bahçe için ayrılmış bölümlerde olabilir.

Bir isim ve marka yaratmalıyız.

Yine bu sitede amacımızı, nasıl çalışacağımızı net olarak duyurmalıyız.

Bu yaz, hazır olan bir kaç bahçe bazı küçük denemelerde bulunabilir. Burada amaç, yakın yerleşim birimlerinde yaşayan tüketici ortaklarımızla direk irtibat kurabilmenin denenmesi, varsa dikkat edilmesi gerekenlerin ortaya çıkarılması olmalı.

Organizasyonu resmileştirme kararı vermeliyiz. Söz gelimi bir kooperatif kurmalı mıyız? Kurarsak pek çok yararı olur. Bahçeden yapılan satışlar kooperatif adına faturalanabilir, teşvikler alınabilir, vs. Ancak böyle bir modelde tarım kooperatifi kurulabilir mi bilmiyorum.Araştırmak gerekecek.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön