Konu: Domates
View Single Post
Eski 23-04-2010, 14:18   #443
koliva
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: Belcika
Mesajlar: 43
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Frk Mesajı Göster
Merhaba, gecenlerde domatesin içindeki tohumları dikkatimi çekmişti. Tohumları iki gün kurutup nemli elyaf içinde beklettim bir hafta içinde çimlendiler. Şuanda ufak bir saksı içinde 7 adet domates fidesi yaklaşık 4cm boylarındalar. Türlerini bilmiyorum ama boyutları yumurta kadar ve mis gibi domates kokuyorlardı Fideleri biraz daha büyüdüklerinde 5 litrelik saksılara ekmeyi düşünüyorum.

Sorum ise, bunlar camın önünde içeride duruyor tüm gün çok ışık alıyor ama direk güneş ışığı denk gelmiyor. Gelişimlerini bu etkiler mi? ve domateslerin kızarması için direk güneş ışığına ihtiyaç var mı?
Ben de sizin gibi amator bir yetistiriciyim. Az once butun bu basliktaki gonderileri teker teker usenmeden okudum. Sizin sordugunuz soruya da bu bilgiler dahilinde cevap verebilecegimi dusunuyorum.

Caminiz eger cift cam ise ultraviole isinlarin gecisini engellediginden dolayi bitkinizin gelismesinde engel teskil edebilir. Tek cam ise pek sorun yok. Domatesler icin gunes isigi elzemdir. Kizarmasi icin de bitkinin saglikli olup meyve verecek konuma gelmesinde de etkin rol oynar.

Bendeki fideler de sizin dediginiz boydalar hemen hemen. Ben direk olarak buyuk kaplara sasirtmayi dusunmuyorum. Ancak olmaz da demiyorum. Ben bu iki kap arasina ikisinin ortasi buyuklukte bir kap daha alip ilave sasirtma yapmayi planliyorum. Bu hafta sonu butun isim bunu yapmak olacak.

Mesajlardan okudugum kadari ile sulama ve saksinin gunesle etkilesimi de cok onemli rol oynuyor. Sulama cok az yapilmali, bitkinin yapraklari sari renge donusurken az az verilmeliymis. Benim gibi bir kova suyu boca etmeyin
Bitkiniz kesinlikle gorebildigi kadar gunes gorsun ancak saksiniz gunesten olabildigince uzak dursun. Bunun icin beyaz saksi ya da aluminyum folyo sarabilirsiniz. Ya da direk onune bir engel koyun ve gunes isinlari saksinizi isitmasin.

Okuduklarimin ozeti budur. Hepbirlikte yetistirip ogrenelim. Siz de gelismelerden bizleri haberdar ediniz. Resim gonderiniz.


Saygilar.

koliva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön