View Single Post
Eski 22-04-2010, 08:00   #7
pasham
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: ist
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex Mesajı Göster
Sayın pasham, niye ille de çuval çuval şeker ? Bizim çocukluğumuzda arıların balı (kovan açma tabir edilirdi) saman tozu zamanı(ekim ayı gibi) alınırdı ve arıların kışı geçirebilmeleri için kovanda arılar için bırakılan ballı peteklere ilave olarak üzüm pekmezi verilirdi ve hiç şekerli bal hileli bal muhabbetleri olmazdı..Şeker pekmezden daha ucuz olduğundan mı veriliyor yoksa balın rengi ile bir alakası var mı acaba ?
çuval çuval şeker çünkü şekerin kilosu 2.00 tl
balın kilosu toptanda marketlere 6 - 10 tl
çuval çuval şeker çünkü bal alamama derdi yok sıkıntısı yok. 2 ile yedir 7 ile sat mantığı var maalesef bazı arıcılarda.

birde şu var maalesef tüketici ucuz bala rağbet etmemeli
siz marketten kilosu 12-15 ten bal almaz iseniz bu balların üretimi zamanla bitme seviyesine gelir.

arıcı arıya şekeri yedirir. saf olarak ürettiği balın çoğunu aldığı için. bakın bazı arıcılar kuluçkalık dediğimiz kovanın alt katı doluncaya kadar arıyı şerbetle besler kuluçkalık dolup üst kat konulunca arıyı beslemeyi bırakır arıda üst katı kendi doldurur bal hasadında alt kata dokunmazsan sorun yok. saf bal almış olursun
ama sen alt kattan da çerçeve çekersen şekerli bal almış olursun.

sevgili form okurları biz bu seneden itibaren inşaAllah arımıza şeker yerine ayçiçek balını şerbet yapıp yedireceğiz. önce deneme yapacağız kışlatmada sorun olmazsa arıya beslemede dahil hiç şeker yedirmeden bal yaptıracağız.

çünkü müşteri soruyor arıya şeker yediriyormusun. biz sadece beslemek için yediriyoruz desek bile anlamıyor. hıımmm diyor anladım diyor ama anlamıyor.
içinden buda şeker yediriyor diyor.
bunu önlemek için sıfır şeker inşaAllah önce deniyeceğiz olursa devam inşaAllah!

pasham Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön