View Single Post
Eski 19-04-2010, 20:10   #482
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Nur OKUR, Araş.Gör. H.Hüsnü KAYIKÇIOĞLU, Zir.Yük.Müh. Gülhan TUNÇ ve Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Prof.Dr. Yüksel TÜZEL'in 2007 yılında ortak yürüttükleri "Organik Tarımda Kullanılan Bazı Organik Gübrelerin Topraktaki Mikrobiyal Aktivite Üzerine Etkisi" adındaki çalışmada organik gübre, leonardit ve kimyasal gübre karşılatırması yapılmış ve en iyi sonuç Biofarm ve Delta Humat'ın birlikte kullanıldığı parsellerde ortaya çıkmış. Ancak hocalar bunu yeterli bulmamışlar.

Aşağıda bu çalışmadan bir bölüm bulacaksınız.

"Büyükbaş hayvan gübresi olan Biofarm, Çamlı Yem Besicilik San. ve Tic. A. Ş. den elde edilmiştir. Biofarmın uygulama dozu 50 kg/da şeklinde olmuştur.

Delta Humat A.Ş.' den elde edilen Leonardit ve Humik asit topraklara sırasıyla 75 kg/da ve 3 ml/1lt su dozlarında verilmiştir.

Konvansiyonel tarımın uygulandığı topraklara ise üre 52 kg/da, TSP 42 kg/da ve K2SO4 60 kg/da olacak şekilde uygulanmıştır. Tüm gübreler ekimden önce parsellere homojen olarak dağıtılmış, tırmık ile toprağın altına alınmıştır.

Biofarm’ın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri
Organik madde, % 65.0
Toplam N, % 3.5
Toplam P, % 3.0
Suda çözünebilir K, % 3.0
Max. Nem, % 20.0
pH 7.0
C/N 11.0

Organik toprak düzenleyicisi olan sıvı humik asidin toplam humik + fulvik asit miktarı % 15 ( W/W ) ve pH' sı 11–13 arasındadır. Yağışlı bölgelerde yoğun bitki örtüsü altında ötrofik ve anaerob koşullarda, göl diplerinde çürümüş maddelerin ayrışmasıyla oluşmuş, plastik yapılı, organik madde miktarı ve mikroorganizma içeriği yüksek bir sedimenter birikim olan Leonardit’in organik madde miktarı %65, pH' sı 6.4 ve C/N oranı da 17' dir.

Gübreler toprağa verildikten sonra daha önce serada viyollere ekilen marul tohumları fide olarak parsellere şaşırtılmıştır. Havuç, roka ve maydanoz tohumları ise her sıraya 2 gr tohum ve bir parselde 8 sıra gelecek şekilde parsellere ekilmiştir. Deneme süresince haftada iki kez sulama yapılmış, iki kez de parsellerdeki otlar temizlenmiştir. Organik tarım parsellerinde zararlılarla mücadelede herhangi bir pestisid kullanılmamıştır.

Biofarm gübresinin uygulandığı tüm parsellerde mikrobiyal biyokütle miktarları oldukça yükselmiştir. Fakat Leonardit ve humik asidin mikrobiyal biyokütle üzerine istatistiki anlamda farklı bir etkisi ortaya çıkmamıştır. B (Biofarm), B+L (Biofarm+Leonardit) ve B+HA (Biofarm+Humik asit) uygulamalarında saptanan mikrobiyal biyokütle miktarları, konvansiyonel tarıma oranla sırasıyla % 74, % 81 ve % 76 oranında daha fazla olmuştur. En düşük mikrobiyal biyokütle
miktarları konvansiyonal tarımın uygulandığı topraklarda ortaya çıkmıştır."

Not: İsteyenler tam dökümanı aşağıdaki linkte bulabilirler.

http://155.223.83.252/edergiziraat/2007/s2/65-80.pdf


Düzenleyen acemi_caylak : 21-04-2010 saat 08:08
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön