View Single Post
Eski 16-04-2010, 20:05   #16
alimallah
Ağaç Dostu
 
alimallah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 106
Sizlerle aynı sitede bulunmak ne güzel.
Tartışma adabı ve doğa yanlısı fikirler karşısında kendi fikrinden kolayca vazgeçebilme olgunluğunu gösteren Lilium, DarkYES. Saygılar size..
Doğal kuş yuvası fotoğrafı ekleyen arkadaşlarımızın, doğaya zarar vermeyi düşünmediklerine ben de eminim. Ancak onları fotoğraflarken, onları ne denli rahatsız ettiklerini düşünmediklerini sanıyorum.
İnsan eliyle yapılmış kuş yuvalarını iki katagoride düşünmek lazım. Birincisi, yuva yapmada zorlanan ya da yapı malzemesi bulamayanlara kolaylık sağlamak, zor koşullarda beslenmelerine yardımcı olmak amacı ile, insanların hemen ulaşamayacağı yerlere yapılan yuvalar. Buraları mesken tutmuş kuşlar da insanlardan sakınırlar. Bu yuvalardan da uzak durmak gerekir.
Ama insanların yerleşim yerlerine çok yakın yerlere yapılan gerek doğal, gerekse ahşap yuvalar, yuva sakinlerini rahatsız etmeden fotoğraflanabilir. Buralara yerleşen kuşlar insanların varlıklarına alıştıkları için, fotoğrafçının onlara zarar verdikleri söylenemez. Ahşap yuvaların fotoğrafları, bu yuvalardan yapmak isteyen kişilere yol gösterici ve teşvik edici de olabilir.
Yayınladığım kuş yuvası fotoğrafını çekerken, uzaktan tele ile çektim veya çeşitli tedbirler aldığımdan kuşları hiç rahatsız etmedim diyebilirsiniz. Ancak bu fotoğrafları izleyen insanlar sizin çekim koşullarınızı bilmeyerek, sizden daha iyi fotoğraflar çekebilmek için bir yarış içine girip, kuşları rahatsız edebilirler. En iyisi "kurdun aklına kuzuyu" hiç getirmemektir Yani bu tür fotoğrafları yayınlamamaktır.
Terk edilen yuvaların fotoğrafı tabii ki çekilebilir. Ama terk edildiğinden emin olmamız gerekir.
Unutmayalım ki kuşların kulakları, sezgileri, koku alma özellikler ve özellikle gözleri, insanlara göre çok gelişmiştir. Onlara göstermeden yaklaşabiliyorum demek kendi kendini aldatmaktır çoğunlukla.
Yuvasını fotoğraflamaya çalıştığımız kuşun bizden korkarak yavrusunu besleyemediğini ve bu durumdan bizim haberimiz dahi olmadığını aklımızdan çıkarmayalım lütfen.
Selamlar

alimallah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön