View Single Post
Eski 13-04-2010, 10:43   #810
verdoque
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn Verdoque,

Koku konusunda hiç merak etmeyin. Çim için koku yapıyor demelerinin nedeni çimde karbon azot oranının azot lehine olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bir başka deyişle, amonyak gazı çıkışına bağlanıyor olabilir. Ama EM uygulandığında amonyak çıkışı son derece azalacaktır. Çünkü EM Nitrifikasyonu hızlandıracaktır. Daha açık ifade etmek gerekirse, EM, azotu mineralleştirerek bağlama eğilimindedir (içindeki nitrifikasyon mikroorganizmaları sayesinde). Ortamda varolabilecek bir miktar amonyak da, fototropik bakterilerce tüketilecektir. Sonuç kokusuz bir gübre yığını olacaktır. Ancak bu işlemde tabii ki oksijen ve nem miktarı önemlidir. Eğer çukura gömerek yaparsanız, daha garantili sonuç alırsınız. Ancak, açıkta da yapsanız, koku sorunu yaşayacağınızı zannetmiyorum.

Bir diğer alternatif de, karışımı istenilen nem oranında hazırladıktan sonra, siyah poşetlere koyabilirsiniz. Poşetlerin ağzını sıkıca bağlamayı unutmayın. Yalnız Türkiyedeki çöp poşetleri pek sağlam olmadığından çift poşete koymanızı öneririm. 2-3 hafta poşette durduktan sonra toprakla karıştırıp, 2 hafta daha olgunlaştırdıktan sonra kullanabilirsiniz. Poşetten çıktığında kesinlikle kokmayacaktır.

Kolay gelsin.

Teşekkürler.

Toprağa gömersem veya siyah torbalara doldurursam oksijensiz ortam yaratmış oluyorum. Zaten bukaşi kovalarında da hava almayan ortam yaratmaya çalışıyorduk. Yalnız önceki mesajlarda kompostun üzeri örtüldükten sonra hava kanalları sağlamak gerek diye okuduğumu hatırlıyorum. Bunun sebebi nedir?

Bukaşi kovam hala gelmediği için evde poşet içinde 1/10 oranında seyreltilmiş EMA ile ev atıklarını spreyleyerek küçük bir kompost denemesine giriştim ama malesef başarılı olamadım. Koku sebebiyle birkaç gün sonra çöpe atmak zorunda kaldım. Bir yerde hata yaptım ama nerde bilmiyorum

Toprağa gömmek konusunda sizden onay aldığıma göre bir de onu deneyeyim...

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön