View Single Post
Eski 12-04-2010, 21:00   #1
aycicegi
Ağaçsever
 
aycicegi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 52
Orkidelerde Sulama Kuralları

Merhaba,
Hiç orkidem olmasada bir arkadaşım orkidelerin sulama kuralları ile ilgili bir metni Türkçe'ye çevirmiş ve bana gönderdi. Yeni bir başlık altında siteye yüklemenin uygun olacağını düşündüm. Çeviri aşağıdadır.

ORKİDELERDE GENEL SULAMA KURALLARI

Her zaman ılık su kullanınız asla soğuk su kullanmayın.

Aşağıdaki hallerde daha SIK SULAYIN:

• Eğer saksının büyüklüğü 10 cm den azsa
• Orkideniz killi bir saksıda yetişiyorsa
• Orkideniz bir sepet içindeyse **** bir yere çıkarıldıysa
• Nem oranı %40’ın altındaysa
• Sıcaklık 80 F(26-27 derece)’in üzerine çıktıysa ve orkideniz direk gün ışığına maruz kalıyorsa
• Orkidenizin çevresindeki hava dolaşımı artmışsa
• Orkidenizin yaprakları inceyse
Aşağıdaki koşullarda daha az sulayınız:
• Hava 3 gün veya daha fazla bulutlu olmuşsa
• Eğer orkideniz direk gün ışığı almıyorsa
• Gündüz sıcaklığı 60F veya daha azsa
• Orkideniz 15 cm veya daha geniş bir saksının içindeyse
• Plastik bir saksının içindeyse
• Orkidenin etrafında çok az bir hava dolaşımı varsa
• Nem oranı % 70 veya daha fazlaysa
• Onun kalın yaprakları ve gelişimi varsa


- - SU - -

Evimdeki Su, Su Yumuşatıcısı Tarafından yumuşatılmıştır Bu Orkideye zarar verir mi?

Bu suyunuzun nasıl yumuşatıldığıyla ilgilidir. Eğer yumuşatma ion değişimi metoduyla yapıldıysa sorun yoktur, ama su sodyum(tuz) kullanılarak yapıldıysa bunu orkideleriniz üzerinde kullanmanız doğru olmaz maalesef bir çok ev suyu sodyum kullanılarak yumuşatılmıştır. Sodyum su yumuşatıcıları bitkideki kalsiyum ve magnezyumu sodyuma dönüştürür. Sodyum bitki için toksin bir maddedir. Sodyumlu suyla yumuşatılmış bitkiler 6-7 cm daha büyürler ve daha sonra büyümeleri durur. 6 aydan daha kısa bir zamanda sodyumla yumuşatılmış su orkidelerinizi öldürecektir. Eğer orkideleriniz üzerinde şişelenmiş su kullanırsanız suyun neyle yumuşatıldığını öğrenmek zorundasınızdır ve buna göre de önleminizi alırsınız.

- - AŞIRI SULAMA - -

Çoğu insanlar bitkileri toprakta büyütmeye alışmıştır. Orkidelerse ağaç kabuğu ve diğer ortamlarda büyürler. Saksılardaki bu farklı ortamlardan dolayı orkide büyütmeye başlayanlar sulama metotlarında da çok önemli ayarlamalar yapmalıdırlar. Orkide sevdalıları yeni orkidelerini tipik olarak sularlar ve birde bakarlar ki orkideleri gene kuru kalmış ve sonra yine biraz daha sularlar bu olay en sonunda orkidenin gereğinden fazla sulanmasına ve boğulup ölmesine kadar devam eder . Orkide ortamı suyu çok çabuk emer ve daha sonra hemen kurur. Orkide ortamı oldukça gevşektir ve oksijen bitkinin köklerine çok rahat girip çıkabilir. Kökler doğru biçimde çalışmalıdır. Eğer saksı ortamı nemli tutulursa kökler kısa zamanda çürür ve bitki gerekli su ve havayı alamayacağı için solar ve ölür. Bu olurken bizim saf orkide sevdalımız hala bitkisini sulamaktadır. Çünkü bitki kuru görünüyordur

Bakılması Gerekenler

1. Solma
2. Dolgun olması gereken yalancı soğanlar **** boğumlar büzülmüştür.
3. Cattleya ve Phalaenopsis gibi yaprakları olana bitkiler kıvrılırlar, yumuşarlar ve üzerlerinde kırışıklıklar oluşursa.
4. Miltonia ve Oncidium gibi yapraklar asla genişlemezler ve bir akerdeon gibi pileli görünürlerse.
5. Kararmış bölümler varsa özellikle bitkinin alt kısmındaysa.
6. Yaşlı yapraklar sarıya dönüyorsa ve dökülüyorsa. Sararıp dökülen yaşlı yapraklar varsa.
7. Onlar ekşi ekşi kokarsa.
8. Eğer mümkünse çok nazikçe evdeki saksısından alıp köklerini inceleyin. Eğer kökler siyah ve lapa gibiyse o zaman muhtemelen orkidenizi fazla suluyorsunuzdur.

Yapılması Gerekenler

Yukarıda saydıklarımızı gözlemlemeniz halinde anlayın ki ters gidin bir şeyler vardır. Ortam çürümeye başlamıştır ve bitkide köklerini kaybetmek üzeredir. O zaman hemen harekete geçmeli ve ivedi olarak bitkinin o çürüyen bütün köklerini kesip atmalısınız. Daha hızlı bir kuruma için daha kaba bir ortam kullanın. Artık o güzelim orkidenizin birkaç kökü kalmıştır. O yüzden bir sırıkla destekleyiniz. Eğer bitkinizin hemen hemen hiç yaşayan kökü kalmamışsa o zaman bu nadide orkideyi plastik bir torba içine koyunuz ve ucunu hafifçe gevşet bir şekilde kapatınız. Böylece bu güzelim orkideniz daha fazla nem kaybetmiyecektir. Daha sonra bu torbayı direk güneş ışığı olmayan bir yere koyunuz göreceksiniz ki o nadide orkidenizden yeni kökler çıkmaya başlayacaktır.
AMAN SAKIN HA TORBAYA KOYDUĞUNUZ O NADİDE ORKİDEYİ GÜNEŞTE BIRAKMAYIN
Daha sonra göreceksiniz ki yeni kökler çıkmış. Yeni köklerin çıktığını gördüğünüz zaman torbadan orkidenizi çıkartın ve nem tepsisinin üzerine yerleştiriniz. Eğer o nadide bitkinizde siyah bir çürük varsa onu tekrar saksıya koymadan mantar öldürücü bir ilaçla tedavisini yapınız ve lütfen onu yeniden sulamaya başladığınızda önce yapmış olduğunuz hataları yenilemeyiniz ve çok dikkatli olunuz

- - AZ SULAMA - -

Bir çok orkide sevdalısı çok sulama deyimini bilmezler o yüzden az sulama yolunu seçerler. Bu yüzden bitki buğulanır. Bitkiye sadece ufak bir miktar su vermiş olurlar ve bitki ortamı bütünüyle ıslatılmaz. **** o güzelim orkideyi adeta bir kaktüs gibi çok az sularlar. Maalesef onlar bilmezler ki bütün bitkiler yaşamak için yeterince su almak zorundadırlar. Hatta kaktüs bile yeterince sulanmalıdır ki yaşasın.

Peki ben az suladığımı nereden bileyim?

Enteresan nokta şudur ki az sulamanın bulguları çok sulamanınkiyle hemen hemen aynıdır. Sizin o nadide orkidenizin az veya fazla sulandığını belirlemek için bitkinizin geçmişte nasıl bir modelde sulanmış olduğunu bilmeniz gerekir. Buna rağmen o güzelim orkidenizi saksısından alıp köklerini incelerseniz problemi çözebilirsiniz. Eğer kökler sağlamsa sorun muhtemelen az sulamadır. Eğer kökler kararmış ve lapa gibiyse o zaman demek ki siz orkidenizi fazla suluyorsunuzdur.
1. Bitkileriniz boyun büker ama fazla sulanmış gibi köklerini kaybetmez.
2. Orkideler gelişirken daha ince yapraklı akordeon gibi pileli olur. Not: Hatta siz sulamayı artırsanız bile bu pilelenme düzleşmeyecektir, yeni yapraklar normal olacaktır.
3. Bitkiniz zayıftır ve yaprakları büzgün, aksak gibidir.



Ne yapmam lazım?

1. Bitkinizin çok sulama değil az sulamadan muzdarip olduğundan emin olun.
2. Eğer bitkiniz saksısında sağlamsa sulamanızı arttırınz. Eğer haftada bir suluyorsanız bunu haftada 2’ye çıkartın.
3. Suladığınızda öyle suyu serpiştirmeyiniz yani adam akıllı sulayınız.
4. Buğulanma sulamanın hiçbir zaman yerini almaz.
5. Sularken ne sıcak nede soğuk su kullanın ılık su kullanınız.
6. Mutlaka sulamayı sabah yapınız. Böylece akşam olmadan bitkinizin yaprakları kuruyacak ve çürüme şansı azalacaktır.


Düzenleyen aycicegi : 13-04-2010 saat 08:19 Neden: Paragrafları düzelttim, rahat okunması için
aycicegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön