View Single Post
Eski 11-04-2010, 20:28   #24
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Başlığın adını "uzak bahçelerin yakın işbirliği" koymuştum. Zeytinden geldiğimiz için Sn. Malina "uzak zeytin bahçelerinin .." diye değiştirmiş. Aslında aklımda olan zeytin ile sınırlı değil.

Birçok aile mevsim başladığında bizden taze sebze, meyve talep ediyor. Hatta şimdiden sıraya girmiş epey çok aile olduğunu söyleyebilirim. İnsaların istediği, çocuklarına hilesi hurdası olmayan, nerede, nasıl, kim tarafından yetiştirildiğini bildiği, lezzetli, sağlıklı, zehirsiz ürünleri yedirebilmek. Öyle ki, bu ürünleri hiç bir şekilde sanayileşmiş tarımın ürünleriyle ve onların yarattığı fiyatlarla da kıyaslamıyorlar.

Kimsenin sertifika endüstrisiyle de ilgilendiği yok. O, olsa olsa, bahçeyi ve üreticiyi bilmeyenlerin güvence arama aracı olabilir. Bizim de zaten bizi bilmeyenlerle işimiz yok

Ne var ki, bizim bahçeden alacağımız ürün hepsine yetmez. Yetiştirme alanımızı geçen yıla göre dört misli arttırmamıza rağmen, yetmekten çok uzak. Zaten en önemli handikap da lojistik meselesi. Bizim bahçeden İstanbul'a kutu göndermek anlamlı değil. Maliyeti (zaman ve bedel olarak) kimsenin işine yaramayacak şekilde arttırıyor.

Oysa İzmit'te gönderebilmem, ya da İzmitten gelip almaları çok daha basit. İstanbul'da, İzmitte, İzmirde, Bursada, Ankarada, Kırşehirde, Balıkesirde, Gaziantepte, ve daha pek çok yerde biribirinden uzak bahçeler var. Önemli olan, bu bahçelerin iş birliği.

Ha gayret, ilerliyoruz

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön