View Single Post
Eski 09-04-2010, 23:04   #12
Zeytinlibahçe
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Sn lilium geçmiş olsun agaclarınız gercekten çok guzelmiş.Yukarıda yazılanların hepsinde az cok bir gerçeklik payı var

Şunu belirtmek gerekir ki ideal olan hiçbir bahce yok, ben zeytine meyilli arazileri çok yakıştırırım lakin genelde toprak biraz fakirdir, erezyona açıktır, setler yaparsınız, topragınızı zenginleştirecek katkılar ilave edersiniz gayet güzel zeytin yetiştirirsiniz.

Ovada yetiştirirseniz topragınız genelde cok kalitelidir, fakat neredeyse tüm kiş yagışlarla toprak agırlaşıp,agaclarınızı başta kanser, halkalı leke, mantari hastalıklara acık hale gelir.

En tehlikeliside yagışlar nedeniyle agırlaşmış topraktaki zeytinler, bu durumdaki agaçlara soguk daha çok vuruyor, gemlik,mudanya,guney marmaradaki zeytinler tüm kış boyunca dondurucu poyrazın etkisi altında meyilli bahcelerde olduklarından extreme yıllar hariç cok da etkilenmiyorlar,bir kaç yüzyıllık agaclar mevcut.

Herzaman yapacak birşeyler olduguna inanıyorum, bizimde bahcemizin biri ovanın neredeyse en alçak yerinde, toprak cok kaliteli,yagışlarla etkilenen topraga klinonun iyi yönde etki edecegine inanıyorum, kuzey ve poyraz yönunde çitler boyunca leylandiler diktik, ayrıca agaclar buyudukce, govdeleri kalınlaştıkça soguk etkisinin azaldıgını fark ettik, fidanları ektigimiz yıl sibirya soguklarının etkisi altında geçen bir kış olmuştu, neredeyse tamamı etkilendi, kurudu sandık tekrar toparlandılar, sıcaktı, soguktu,hastalıklarıydı derken bizede burada biraz kelam edecek tecrübesi kaldı, agaclar büyüdükce sorunlarda azaldı.

Pazarlama konusuna gelince, siz işinizi kaliteli,dogal yollarla yaparsanız insanların buna duyarsız kalmayacagına inanıyorum, eninde sonunda degerini bulacaktır, bir kısmını yag olarak.bir kısmını dogru salamura yöntemleriyle, kaliteli sofralık olarak hak ettigi yeri bulacaktır.

Bu yıl bizim agaclardaki zeytinlerin kendimize ayırdıklarımız hariç tamamı eş dost,konu komşu tarafından ''zehirsiz bunlar''denip kapışıldı,üstelik gelip kendileri topladılar, ileriki yıllarda mahsül arttıkça,(katlanarak artıyor) aklımızda çeşitli projeler var,ayrıca siz degerli arkadaşlarla işbirligine herzaman hazırım,

saygılarımla

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön