View Single Post
Eski 09-04-2010, 18:03   #126
Ziya Soner
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 175
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulşen Mesajı Göster
merhaba arkadaslar eşim gecen sene evlilik yıldonumunde bana orkıde almıstı fakat zaman ıcınde orkıde sadece kucuk ıkı yaprak olarak kaldı sanırım onlarda gıdıcı gecen gun sularken koklerının curudugunu nerdeyse hıc kalmadıgını farkettım ama yapraklar hala yeşil acaba kurtarılabılınırmı tekrar kök salması ıcın ne yapmalıyım lutfen yardım edın eger onu kaybedersem gercekten cok uzulurum cunku benım ıcın cok degerlı (orkidemin türü phelenopsis Q10)
tsekkurler... not:maalesef resim ekleyemıyorum
Sayın GÜLŞEN,

Bana özel den de mesaj atmışsınız, foruma yazarsanız sevinirim.

1)öncelikle bitkiyi koyacağınız saksının altının delik olduğundan emin olun.

2)kullanacağımız kadar HARÇ ve YOSUNU ölçüp hazırlıyarak bir leğen veya kovaya koyalım,üzerine ağzına kadar su ile (tercihan içtiğimiz su, musluk suyu değil) dolduralım.

Koyduğumuz suyu KURU HARÇ karışımının iyice içmesini sağlamak için ,üzerine bir ağırlık koyalım ve arada bir elimizle karıştıralım.Yaklaşık yarım saat içerisinde emilim tamamlanmış olacaktır.
Harcın içerisindeki büyük parçaları, saksının en altına drenaj yapmasını sağlamak için bir,iki sıra dizelim.

3)Saksıyı bu suyu iyice içmiş harçla yarısına kadar dolduralım.Daha sonra dikeceğmiz orkidenin kökünü yosunla iyice saralım ve saksının içerisine oturtalım.Üzerine harcı dolduralım ve sıkıca bastıralım.Olay tamamlanmıştır.

4)Bu dikimini yaptığımız saksıyı altına bir kap koyarak HARCın içinde oluşan suyla saksının boğazına kadar suyla doldurup 1-2 dakika bekledikten sonra,çıkartıp süzülmeye bırakalım.
Yaklaşık 10 gün su vermeyelim .

Leğende kalan suyu saklayıp 10 gün sonra yapacağımız sulamada kullanabiliriz.
Çiçeklerin bulunduğu ortamın sıcak olacağını varsayarak,aynı suyla günde birkez sabahları spray usülü ile serinletebiliriz


Biraz önce sn YILDIZTOZU na (orkidelerde kök çürümesi ile ilgili bölümde)gönderdiğim mesajın tamamı sizin içinde tüm orkide sevenler içinde geçerlidir.

Saygılarımla

Ziya Soner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön