Burada amaç sadece teorik bilgi vermek olmayacak. Daha çok teori ile pratiği birleşitirerek bitkilerimiz için besleyici ürünler nasıl hazrlanır buna kafa yoracağız.
Maya nasıl yapılır bununla başlayalım. Bu konuda internette ve hatta bu forumda bolca bilgi var. Ancak aşağıdaki linkteki bilgiler çok daha güzel anlatmış. Kendisi, tatile çıkarken, mayasını beslemeleri için arkadaşlarına bırakacak kadar bu işi tutkuyla yapan birisi. Olduğu gibi buraya alıyorum.
http://kadikalesi.blogspot.com/2008/...ur-tarifi.html
Malzemeler:
500 gr kara üzüm
3.75 bardak un
4 bardak ılık su (25 °C)
Ekşi hamurunun mayasını hazırlamak için bahçemde kalan son üzümlerden yarım kilo alıp tülbentin içinde bohça seklinde yerleştirdikten sonra ezdim, bunu 4 litre büyüklüğünde bir cam kapta yaptım. Ben plastik tercih etmiyorum, seramik veya çelik bir kapta da olur.
Önce üzümlerin suyunu cam kabın içinde bir kasıkla ezerek çıkardım. Daha sonra su ile unu ekleyerek karıştırdım ve bunu streç film ile hava almayacak şekilde kapattım.
Kültürün aktif hale gelmesi icin 25 25 °C oda sıcaklığında kalması gerekiyor. Aydınlık ve karanlık olması önemli değil, sabit sıcaklığa dikkat etmek gerekiyor.
Bu aslında 14 günlük bir islemin baslangıcı. Bundan elde edeceğiniz ekşi hamur mayasını un ve su ile düzgün beslediğiniz sürece size omrünüz boyunca yeter. Bu kültürlü mayalar disardan gelebilecek mikro organizmalara karşı cok kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip oluyorlar zamanla.