View Single Post
Eski 09-04-2010, 10:08   #5
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Maya Yapımı

Burada amaç sadece teorik bilgi vermek olmayacak. Daha çok teori ile pratiği birleşitirerek bitkilerimiz için besleyici ürünler nasıl hazrlanır buna kafa yoracağız.

Maya nasıl yapılır bununla başlayalım. Bu konuda internette ve hatta bu forumda bolca bilgi var. Ancak aşağıdaki linkteki bilgiler çok daha güzel anlatmış. Kendisi, tatile çıkarken, mayasını beslemeleri için arkadaşlarına bırakacak kadar bu işi tutkuyla yapan birisi. Olduğu gibi buraya alıyorum.

http://kadikalesi.blogspot.com/2008/...ur-tarifi.html

Malzemeler:

500 gr kara üzüm
3.75 bardak un
4 bardak ılık su (25 °C)


Ekşi hamurunun mayasını hazırlamak için bahçemde kalan son üzümlerden yarım kilo alıp tülbentin içinde bohça seklinde yerleştirdikten sonra ezdim, bunu 4 litre büyüklüğünde bir cam kapta yaptım. Ben plastik tercih etmiyorum, seramik veya çelik bir kapta da olur.

Name:  sourdough_uzum1.jpg
Views: 7110
Size:  27.7 KB

Önce üzümlerin suyunu cam kabın içinde bir kasıkla ezerek çıkardım. Daha sonra su ile unu ekleyerek karıştırdım ve bunu streç film ile hava almayacak şekilde kapattım.

Name:  sourdough_uzum2.jpg
Views: 7134
Size:  16.9 KB

Kültürün aktif hale gelmesi icin 25 25 °C oda sıcaklığında kalması gerekiyor. Aydınlık ve karanlık olması önemli değil, sabit sıcaklığa dikkat etmek gerekiyor.

Name:  sourdough_uzum3.jpg
Views: 11589
Size:  16.5 KB

Bu aslında 14 günlük bir islemin baslangıcı. Bundan elde edeceğiniz ekşi hamur mayasını un ve su ile düzgün beslediğiniz sürece size omrünüz boyunca yeter. Bu kültürlü mayalar disardan gelebilecek mikro organizmalara karşı cok kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip oluyorlar zamanla.

Name:  sourdough_uzum4.jpg
Views: 7477
Size:  14.6 KB

Name:  sourdough_uzum5.jpg
Views: 6901
Size:  15.1 KB

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön