View Single Post
Eski 05-04-2010, 08:25   #1247
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Bazen öğle olur ki -2 derecede memed ağanın Gemliklerine soğuk vurur, yan tarla komşusunda hiç bir şey yoktur. Hatta kendi tarlası içinde bazı ağaçlarına soğuk vurmuştur, bazılarında yoktur.

Bazen kocaman ovanın yarısına soğuk vurmuştur.

Her yöreye özgü ad verilir buna, biz ''eser'' deriz. Geçtiği yeri yakıp geçmiştir. Tabii sadece zeytin değildir.
Halil Bey çok önemli bir konuya değinmiş. Büyük çaplı yetiştiricilik hiç kolay değildir. Bir bakmışssınız kayısı ağaçlarınız tam çiçekteyken don vurgunu yemiş. O yıl hiç bir gelir olmayacak demektir bu. Bir yılın bütün emeği boşa gitmiştir. Hayvancılık yapıyorsunuzdur. Bir sabah kalkarsınız 5-6 hayvan boylu boyunca uzanmış yatıyor. Bu işe yeni başlayacak arkadaşlar bu riskleride göze alarak işe girişmeliler.

Sonuç olarak bitki yetiştirmek çok özenli olmayı gerektiren bir iştir. İşi olmayan bütün arkadaşların zamanlarının çoğunu (özellikle de bu mevsimde bütün zamanlarını) bahçelerinde geçirmelerinde yarar vardır. Zeytinlerin çiçeklenme dönemi yaklaşıyor. Onlardaki gelişimi gün be gün izlemek inanın çok zevklidir. Hele ilk siyahlaşmış zeytini dalında görmenin keyfine diyecek yoktur. Önce sadece bir iki ağaçta tek tük siyah vardır. Diğer ağaçlardakiler alacadır daha. Sonra bir bakmışsınız bütün ağaçlardaki zeytinler siyahlaşmaya başlamış. Sizde şaşırırsınız bu hızlı gelişime.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön