View Single Post
Eski 20-12-2006, 10:38   #604
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Oo, en sevdiğim konular

Bu belgeyi alabilmek için üretici öncelikle bir sertifikasyon kuruluşu ile anlaşacak (pazarlık yapıp farklı kuruluşlardan teklif istenmeli). Daha sonra sertifikasyon için gerekli kriterleri sağlayacak,üretimi buna göre yapacak, her aşama belgelenecek, standartlara uygun olacak, kontrolörlerce denetlenecek, bundan sonra belgesini alacak.

Ancak, sertifikasyon kuruluşları çiftçiye bu sistemi kurarken danışmanlık yapmaz ve Europgap'e uygun üretimi nasıl yapacağını, sistemi nasıl kuracağını anlatmaz, zaten yaparsa etik olmaz. O zaman denetleme görevi sağlıklı yapılamaz.

Burada çiftçi Europgap'e uygun üretim tekniklerini bilen bir danışmanla çalışacak, işi öğrenecek veya kendi başına yapmaya çalışacaktır. Europgap bir iyi tarım uygulaması türüdür.

Her ürün için farklı kriterlere dikkat edilir, hayvancılıktaki iyi tarım uygulamalarıyla bitki yetiştiriciliğindekiler doğal olarak farklıdır. Hatta bitki yetiştiriciliğindekiler de tarla ziraatinde başka, bahçe ziraatindekiler başka, örtü altında başka, mantarda başka, kesme çiçekte, saksı bitkisinde başka başkadır. Tekniğe uygun sıfırdan bahçe tesis etmek başka, var olan bir sisteme uygulamayı giydirmek ise başkadır.Bu yüzden sistemeuygun yetiştiricilik yapmayı bilen uzmanlarla çalışmak gerekir. Bir kere işin tekniği ve prosedür öğrenildi mi gerisi kendiliğinden gelir.

Kısaca resmi olarak başvurulacak yer yetkili, akredite sertifikasyon kuruluşudur. Bunun dışında bir de, sadece sistem kurmak için değil, sisteme uygun yetiştiricilik yapmak için uzman danışmanla çalışılır.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön