View Single Post
Eski 27-06-2005, 23:24   #1
Bizim Ardıç
Yeni Üye
 
Bizim Ardıç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-06-2005
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
orman ağaçları yetiştirilmesi hakkında kitap

Arkadaşlar hepinize merhaba

Arınıza henüz katıldım (27-haziran2005) böyle bir sitenin faliyette olduğunu görmek beni sevindirdi ağaçlara duyduğum sevgide yalnız olmadığımı öğrenmek
beni mutlu etti.Bu siteyi akıl eden ve işler hale getiren arkadaşları canı gönülden tebrik ediyorum başarılarının devamını diliyorum.Yaklaşık 10 yıldır evimizin küçük bahçesinde orman fidanlarını tohumdan yetiştirip talep edenlere dağıtmaktayı.

Bunu yanın da asma üzümü ,ahududu(kök sürgünlerinden) ve bazı sarmaşık türlerinide çelikle köklendirip isteyenlere vermekteyim.Yılda ortlama 250 adet ve üzeri fidan üretip istiyenlere ücretsiz dağıtıyorum.Bunu sizlere neden söylüyorum ? Söylüyorum çünkü bu yapakta olduğum faliyeti tüm ağaç ve doğa dostları evlerinde balkonlarında yapabilirler. Her yıl 10 adet de olsa istedikten sonra herbiriniz bu işi başarabilirsiniz.

Yaz sonu parklara bir gidin ve yerlere yığınlar halinde dökülmüş atkestanesi,meşe palamutu,akca ağaç tohumlarını ,aylantus tohumlarını,akasya ve diğer bir çok ağaçın çöp olarak çöp arabalarına doldurulan tohumlarını görebilirsiniz.Yani milyonlarca ağaç tohumu göz göre göre değerlendirilmeden heba oluyor.Benim gibi bu işi hobi olarak yapan fazla insana raslamadım ama çok sükür yalnız değilim.Sizlerde Bahsettiklerimi bir düşünün .

Asıl öğrenmek istediğim konuya gelmeliyim.Özellikle ziraat mühendisi veya orman mühendisi arkadaşlar bana yardımcı olabilirler.Piyasada bir süredir orman fidanı yetiştirilmesi hakkında kitaplar arıyorum ama maalesef sadece 1 adet eski tarihli bir çalışmaya ulaşabildim.Hobi olarak yaptığım fidan üretimini daha bilinçli olarak yapabilmem için bu tür kitaplara ulaşmalıyım.Sanırım bu da üniversitelerde okutulan kitaplarla mümkün olacak.Arkadaşlar orman fidanı yetiştirme metodlarını anlatan kitaplara ihtiyacım var bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını istiyorum.

İlerde bu işi ticari anlamdada yapmayı düşünüyorum.Konuyla ilgili projeler üretmekteyim.Ankarada ikamet eden ziraat ve orman mühendisi ve ya hala okuyan arkadaşlarlada tanışmak ve bilgi alışverişinde bulunmak isterim.(msn messenger direk bağlantı için. tatlimidye@hotmail.com)

Diğer ağaç dostu arkadaşlarda sonbaharda parkları ziyaret edip bir kaç tohumun kaderini değiştirmeliler.İnanın hiç yapmadıysanız yaptıktan sonra göreceksiniz bir fidanı canlandırmaya aracı olmak ağaç sevgisinin kalbinizde tescillenmesine neden olacaktır. Çünkü onun(tohumun) bebek halinden çocukluğa ve çocukluktan delikanlılığa geçmesini izlemek, kalbinizde uyandırdıklarını hissetmek gerçekten yaşanılarak anlaşılabilir. Eğer ömrünüz yeterse tohum veren bir yetişkin olduğunu gördüğünüzde torunlarınızın her birini toprağa ulaştırmak için var gücünüzle çalışacaksınız.

Hepinize en içten sevgi ve saygılarımla serin ve yeşil bir kalple olmanız dileğiyle...
Bizin Ardıç
Ahmet BAL

Bizim Ardıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön