View Single Post
Eski 24-03-2010, 16:07   #86
bonsaisan
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Değerli bonsai dostları,

27 ekim 2007 yılında Agaclar.net ailesi olarak Türkiye'de bir ilke imza atmış ve devamını getirmiştik.

Bu ilk Ülkemizde ki ilk bonsai atölye çalışmasıdır.

Burada zaman içinde unutulan ve hatırlatılması gereken ayrıca sürekli olarak forum bünyesine katılan değerli yeni üyelerimize bir hattırlatma olması amaçıyla

Atölye çalışmasına katılaçak üye dostlar için yazmış olduğum mesajları ve bulunduğu link size verip ayrıcada "Bonsai" ilgi duyup yeni başlıyan üye dostlar için aynı mesajları buraya da taşımak istedim.

İzmir 1. Bonsai Atölyesi (27 ekim 2007)

mesaj:97

Sayın bonsaiseverler,

Öncelikle "Şu ağaç olur mu ya da bununla katılabilir miyim?" gibi sorularınızın kısaca cevaplamak isterim.

Bonsai her türlü odunsu gövdeye sahip ağaç ya da ağaçıktan yapılabilir. Genelde ufak yapraklı örneklerin seçilmesi minyatürleştirmede büyük bir avantaj sağlar. Lakin bir diğer önemli konu seçilen ağacın gelişmedeki hızıdır. Kimi ağaç bir yılda inanılmaz hızlı bir dal ve sürgün yapısı geliştirirken kimi ağaç daha yavaş bir gelişim gösterir.

Bonsai yapmayı düşündüğünüz ağaçları seçerken bu ufak ayrıntıyı göz ardı etmeyin. Çünkü yavaş gelişen bir ağaçın bonsai için vereceğimiz şekil ve budamalardan sonra kendini toplayıp gösterişli bir hale gelmesi uzunnnnnn bir zaman alır.

Ama eğer gelişimi çok daha hızlı olan bir ağaç seçer iseniz bu ağaç bu işlemleri çok hızlı bir gelişme gösterme özeliğinden dolayı kısa sürede kapatır ve gösterişli bir hale gelir.

Bildiğiniz üzere bonsai büyük bir sabır ister. Benim de bildiğim ise bonsai yeni başlayan herkes sabırsızlıkla bir bonsai yapmak ister. Bu yüzden bunu dengelemek için yapacağınız tek şey gelişimi daha hızlı olan türleri ilk başta seçin ki kısa sürede bir bonsai sahip olun ondan sonra zaten yavaş yavaş gelişecektir.



Genelde yurtdışında klüpler olduğu için bizde henüz yok ama bu sayede adımlarını atacağız gibi.

Gelelim konuya normalde bonsai hobisi ile uğraşmak isteyen bonsai sever belirli kaynaklardan bir miktar bilgiyi zaten öğrenir. Lakin eksik kısmı uygulama yani pratiktir.

Temelde öncelikle bonsai nedir, ne değildir. Ve bonsai diğer saksı bitkilerinde ayıran özeliği nedir, sorusu ve yanıtı bonsai ile ilgilenen ya da ilgi duyan kişilere aktarılır.

*Bundan sonraki kısım bir bonsai nasıl yapılır.
*Bonsai yapımında hangi teknikler kullanılır.
*Hangi malzemeler kullanılır.
*Ve bu uygulamalarda püf nokta nedir.

Bir fidanı aldık. Budadık ama neye göre budadık ve neden böyle olması gerekiyor?
Telledik ama neden telledik ve neden telli bu şeklide tellemeliyiz?
Kökleri budayacağız ama bu budama gelişi güzelmi yapılmalı yokda yapılır iken bir mantığı var mı?
Toprak neden toprak diğer saksı bitkilerinin toprağında farklı tarla toprağı kullansak olmaz mı?
Suluyoruz ama neden bu şekilde suluyoruz?


Örnek:Bir bonsai'ye sarılan tel ne kadar sıkı olmalıdır.? Bu bir sorudur!
Lakin püf noktası iş de yapacağımız "workshop"tadır.
Bir ağacı bonsai için biçimlendirdik? Peki sığ saksıya alırken köklerin ne kadarını budamamız gerekir.?

Gibi bir takım soruların kitabi bilgide yazı olanın dışında yazılmayan püf noktalarını bu tür atölye çalışmalarında öğreneceksiniz.

Öncelikle ilk başlayacak arkadaşlar için fidandan bonsai yapımı ile başlamak en mantıklı yoldur.
Bunun için uygun fidan seçimi en önemli konu başlığıdır..

Fidan seçimi

Lütfen eksiksiz okuyun!

Bu uzun yazıyı okumak size sabretmeyi öğrenmenizi ve bonsaideki en önemli konunun doğru, mantıklı ve bilginin ışığında şekil verilecek bir uygulamalar dizisi olduğunu görmenizi sağlıyacaktır.

Bonsai için uygun fidan seçimi size çok daha kısa sürede şık ve estetik bir bonsai sahip olmanız için büyük bir avantaj taşır.
Öncelikle alacağınız kök yapısının gelişmiş olması ve gövdenin bittiği nokta da köklerin belirgin olmasıdır.

Gövde: bonsai aday ağacın da gövde şu yapıda olursa çok etkili bir görsellik yakalamış olursunuz.
Gövde köklerden başlayarak ağacın en üstüne doğru gidildikçe incelen ve bu incelimi koni biçiminde olan bir fidan seçilmelidir. Eğer gövdeniz silindir bir formda ve aynı kalınlık da ise bu pek uygun değildir.
Gövde kalınlığı esas olmalıdır.
Ve mümkün ise gövde çapı 4cm olmalıdır.
Çünkü bu kalınlık orantılama tekniğine göre 6 rakamı ile çarpılarak doğru oran ölçü kullanılmasında dengeyi belirler sonuç:24 cm yükseklikte gösterişli bir bonsai sahip olursunuz.

Dallar: En alt daldan en üst dalla doğru kalından inceye doğru giden ve birbirine karşıt dalları bulunan ve bu dallarlı sık olan fidan mantıklıdır.
Dalların kalınlıkları kesinlikle gövdeye oranla daha kalın olmamalıdır.
Yapraklar bonsaide mümkün olduğunca ufak yapraklı ağaç cinslerini seçer iseniz kısa vadede etkileyici bir bonsai elde edebilirsiniz.
Peki yaprakları büyük bir tür ile başlar isem ne olur?
Zaman içinde gelişmiş sağlıklı bir adayınız var ise iler bir teknik olan yapraksızlaştırm yöntemi uygulayarak yapraklar ufaltılır.

Bonsai de ufalmayan tek şey çiçekler ve meyvelerdir. (Aşılama yöntemi ile elde edilmiş türler hariç.) cücenar, Cüce elma gibi....

Peki hangi ağaç?

Öncelikle ülkemiz koşullarında malum genelde tüm ağaçlar dış mekan bonsai için elverişli olan ağaçlardır.
Ama eğer bulabiliyorsanız, suptropik ya da tropik fidanlar ile de çalışabilirsiniz.. Bunları iç mekanda değerlendirebilirsiniz.
Kışları çok sert geçen iklimlerde (incir-begonville-Mine) gibi türler içeride serin bir ortamda tutulmalıdır.
Tavsiyem şudur.
Ardıç cinsleri sürünücü cinsler.
Cüce nar, Cotonaster dağ muşmulası, diş budak, Akçaağaç türleri, karaağaç gibi dayanıklı ve şekillendirmeye daha müsait ya da toleranslı ağaçlar uygun olacaktır.



Yukarıda ki bilgiler siz değerli bonsai dostlarının daha iyi daha başarılı ve daha kısa süreçte bir bonsai hazırlamanızı sağlıyacak basit ama kesin sonuçları olaçak bir anlatımdır.

Unutmayınız bonsai, bahçıvanlık ve sanatın bir bütün içinde ele alındığı, sabırın en önemli kısmı olduğu bir uğraşı, bir hobi türüdür.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön