View Single Post
Eski 20-03-2010, 13:27   #115
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Belki 15 yıl değişik dağlarda,ormanlarda dolaştım..
Şıp diye tanıyıp,tereddütsüz yiyebileceğim 4 çeşit mantar bilirim..Mümkünse onları hemen topladığım yerde bir ateş yakıp,közde bir şişe takıp tuzlayarak yemeyi hep tercih ettim.Bunlar,çam melkisi,pırnal melkisi,kavak mantarı (istiridye) ve mantuka mantarıdır...Çanakkale yöresinde mantara genelde melki denir..
Bunların dışında hiçbir mantarı yemem..

Artık o güzel günleri yaşayamıyorum..Sadece köyde mantuka mantarı denen mantarı topluyorum..Onu da köylüler adeta katlediyorlar..Hava yağıp güneş açtıktan sonra tüm arazi didik didik ediliyor ve en minik olanlar bile toplanıyor..3-5 sene sonra nesli tükenirse şaşırmam..Denetleyen falan yok çünkü..

En sevdiğim yemeklerden biri yarı yarıya kuzu eti ile pişirilmiş,bol çeşit baharatlı mantar sotedir.Zaten bahsettiğim mantarların üçünün kuzu etinden bi farkı yoktur.

Mantar çok iyi bir doğal protein kaynağıdır..

İstanbul'da yaşadığım semt pazarına her hafta istiridye mantarı geliyor kültür olarak..Kilosu 10 tl..Bazen de kestane mantarı gelir..
http://lh3.ggpht.com/_bVdtlrQWito/SS...+Istiridye.jpg
http://images.google.com.tr/images?h...ed=0CB0QsAQwAw
Kestane:
http://images.google.com.tr/images?h...ed=0CBwQsAQwAw
Onlar da doğalından farksız..

Bilmediğiniz,çok güvenilir kişilerin önermediği mantarı asla yemeyin derim.Ama bir kasaba pazarında satılan mantarlar konusunda da tereddüt etmeyin derim..Köylülerimiz bunları on yıllarca tecrübeleriyle tanır ve toplarlar..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön